Analiză EVZ. Prezidențiabilii lui Băsescu, cu bune și cu rele

Analiză EVZ. Prezidențiabilii lui Băsescu, cu bune și cu rele

Președintele Băsescu îi vede pe Emil Boc, Elena Udrea, MRU sau Crin Antonescu candidați ai Dreptei la prezidențiale. Fiecare variantă prezintă însă avantaje și dezavantaje.

Președintele Traian Băsescu a nominalizat patru posibili candidați ai Dreptei pentru alegerile prezidențiale de la sfârșitul acestui an: Emil Boc, Crin Antonescu, Elena Udrea și Mihai Răzvan Ungureanu. „Este un candidat despre care se vorbeşte mai puţin pentru că nu s-a afişat încă, fostul prim-ministru Emil Boc, care a trecut România prin criză economică în doar un an şi jumătate. (...) A fost un om care a sacrificat voturile pentru a trece ţara prin criză. (...) Și Crin Antonescu poate avea o șansă pe dreapta, și Elena Udrea poate fi un candidat, și Mihai Răzvan Ungureanu”, a spus Traian Băsescu.

Puncte tari și puncte slabe

Fiecare dintre cei nominalizați de șeful statului are puncte forte și puncte slabe. În ceea ce îl privește pe Emil Boc, din momentul în care a câștigat Primăria Clujului acesta s-a aflat într-o recuperare a popularității sale, care a suferit o lovitură după asumarea măsurilor de austeritate. Una din provocările candidatului Dreptei pentru turul II este aceea de a mobiliza voturile celorlalte partide, iar Boc este privit favorabil atât de electoratul PDL, dar și de cel al PMP. Nu același lucru se poate spune despre electoratul liberal, iar candidatura sa ar oferi muniție PSD, care ar reactiva discursul anti-austeritate. În ceea ce o privește pe Elena Udrea, principalul dezavantaj al fostului ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului este reprezentant de reticența electoratului român de a vota o femeie, lucru menționat și de șeful statului. Ca și Emil Boc însă, Udrea ar fi acceptată cu ușurință nu doar de electoratul PMP, dar și de cel al PDL.

Ne puteți urmări și pe Google News

Principalul dezavantaj al unei candidaturi a lui Mihai Răzvan Ungureanu este lipsa unei infrastructuri de partid, în condițiile în care Forța Civică este un partid neparlamentar, fără structuri în teritoriu. Dintre toți liderii politici nominalizați însă de șeful statului, Ungureanu se bucură de cel mai mare grad de încredere. Potrivit unui sondaj INSCOP realizat în martie, fostul premier are un grad de încredere de 24%.

Deși cotat cu prima șansă de a intra în turul II al prezidențialelor, alături de candidatul PSD, și în ciuda faptului că inclusiv președintele Băsescu a afirmat că l-ar susține în fața lui Ponta, Antonescu ar avea o reală problemă în a obține voturile electoratului celorlalte partide de dreapta.