Anul acesta va ajunge şi la noi un test de ultimă generaţie pentru depistarea infecţiilor cu Virusul Papilloma Uman (HPV) şi a leziunilor precanceroase care "scapă" examenului "Babeş-Papanicolau".
Spre deosebire de "Papanicolau", testul cobas 4800 HPV "ţinteşte" cele două genotipuri ale virusului, 16 şi 18, responsabile de peste 70% din cazurile de cancer de col uterin.
"Testul «Papanicolau» nu e 100% sigur şi asta ne surprinde, pentru că acest lucru nu a fost spus până acum. Are un grad de subiectivitate, depinde de experienţa personalului, de localizarea leziunii. 10, 20 de rezultate din 100 sunt false. În schimb, testul HPV este focusat pe aceste două genotipuri care fac ravagii", a declarat Mihalea Badea, medic ginecolog. Costuri între 40 şi 80 de euro, în ţări UE Noul test a fost aprobat anul trecut şi este disponibil în mai multe ţări din Europa, printre care Germania şi Franţa, la un preţ cuprins între 40-80 de euro. Producătorii estimează că testul va intra pe piaţa din România anul acesta, la un preţ mai mic decât în vest. România, ţara cu cel mai mare număr de cazuri de cancer de col Cancerul de col uterin este a doua cauză de deces, după cancerul la sân. România este ţara cu cea mai marte incidenţă a cancerului de col uterin din Europa, cu aproximativ 100.000 de cazuri pe an. Cancerul de col uterin apare în urma infecţiei cu HPV, însă nu toate tulpinile virusului sunt dăunătoare, ci doar genotipurile 16 şi 18. De-a lungul vieţii o femeie poate să capete de mai multe ori virusul şi să-l elimine spontan, prin propria capacitate de apărare a organismului. Singurele modalităţi de prevenţie sunt vaccinul şi examenul citologic (Test Papanicolau şi Test cobas HPV).