Blocarea ajutoarelor militare pentru Ucraina îi îngrijorează pe aliaţii să că Vladimir Puțin ar putea câştiga răboiul pornit cu aproape doi ani în urmă.
Aliaţii Ucrainei consderă că victoria lui Vladimir Putin va avea efecte devastoare pentru întreaga lume, scrie agenţia Bloomberg. Iar fără susţinerea Occidentului nu se ştie cât Ucraina va putea să se mai apere.
Aliaţii Ucrainei:Efectele vor fi resimțite în întreaga lume
Partenerii și aliații SUA pun la îndoială cât de fiabile vor fi promisiunile de apărare ale Washingtonului, relatează Bloomberg.
Impactul unui astfel de eșec strategic ar fi mult mai profund decât cel cauzat de spectacolul retragerii ratate a SUA din Afganistan în 2021. Aceasta, lăîsând la o parte la o parte perspectiva ca Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale de anul viitor.
Apoi să își realizeze promisiunile publice de a se retrage din alianțele majore. Inclusiv din NATO. Şi de a face o înțelegere cu Putin în privința Ucrainei.
Ce se întâmplă dacă Ucraina rămâne fără sprijinul UE şi SUA
„Dacă Ucraina nu are sprijinul UE și al SUA, atunci Putin va câștiga”, a declarat premierul irlandez Leo Varadkar săptămâna trecută la summitul Uniunii Europene.
Liderii europeni nu au reușit să depășească opoziția tot mai mare față de pachetul de ajutor de 50 de miliarde de euro (55 de miliarde de dolari) de anul viitor.
Unul din aliaţii Ucrainei nu mai poate să o sprijine
Președintele Joe Biden a promis săptămâna trecută că va susține Ucraina „atât timp cât vom putea”.
Este o schimbare retorică față de promisiunile anterioare de a face acest lucru „atât timp cât va fi nevoie”.
Republicanii de linie dură din Congres au refuzat să aprobe un sprijin de 61 de miliarde de dolari pentru anul viitor. Condiţia este ca Biden cedeze la cererile lor de politici mai dure la granița de sud a SUA.
Până în prezent, eforturile de a ajunge la un acord au eșuat.
Pentagonul a avertizat că banii pentru noile arme destinate Ucrainei se vor epuiza la 30 decembrie dacă legiuitorii nu acționează.
Ucraina, cu rezultate modeste
Trupele ucrainene au obținut doar câștiguri modeste împotriva forțelor puternic baricadate ale Rusiei. Acest fapt a alimentat întrebările dacă obiectivul declarat Ucrainei de a recuceri tot teritoriul este realist.
În ultima vreme, oficialii aliați au încercat să sublinieze succesele militare mai recente ale Kievului. Inclusiv loviturile reușite asupra marinei rusești din Marea Neagră. Mai degrabă decât progresele radicale pe teren observate în primul an de război.
„Există o îngrijorare din ce în ce mai mare cu privire la lipsa de acțiune în ceea ce privește ajutorul pentru Ucraina de ambele părți ale Atlanticului. O frustrare că există această stagnare cu consecințe grave pe câmpul de luptă”, a declarat Kristine Berzina, director general la German Marshall Fund din Washington.
Potrivit oficialilor europeni, este posibil ca Rusia să facă presiuni pentru a cuceri mai mult teritoriu și a distruge mai multă infrastructură dacă Ucraina nu primește armele de care are nevoie pentru a se apăra.
Incapabilă să se apere, Ucraina ar putea fi forțată să accepte un acord de încetare a focului în condițiile Rusiei, au spus aceștia.
Aliaţii Ucrainei îşi fac griji pentru propria securitate
Susținătorii Ucrainei spun că ajutorul va fi probabil aprobat sub o anumită formă la începutul anului viitor. Dar este puțin probabil ca acest lucru să producă un progres major pe câmpul de luptă, au spus oficialii.
Dincolo de asta, perspectivele sunt din ce în ce mai întunecate. Chiar dacă impasul de pe teren face tot mai clar că lupta ar putea continua ani de zile.
În statele baltice, oficialii spun deja publicului să fie pregătit pentru următorul război. Deoarece forțele lui Putin nu vor fi distruse în Ucraina. Discuția s-a mutat de la „dacă” Rusia ar putea ataca la o concentrare asupra pregătirilor concrete pentru această perspectivă odată de neconceput.
În pofida asigurărilor publice ale lui Biden, cresc întrebările dacă SUA și alți aliați și-ar pune efectiv trupele în pericol pentru a apăra țări mici care au făcut cândva parte din Uniunea Sovietică.
„Rusia nu se teme de NATO”, a declarat șeful militar estonian Martin Herem într-un interviu acordat săptămâna trecută unui post de televiziune local. Estimând că armata rusă ar putea fi pregătită să atace NATO în decurs de un an. Odată ce conflictul din Ucraina va fi încheiat.
Alți oficiali occidentali au declarat că lui Putin i-ar lua probabil cel puțin câțiva ani pentru a recupera pierderile enorme pe care armata sa le-a suferit în Ucraina.