Guvernul Ponta a obţinut aceleaşi rezultate fiscale ca guvernele precedente, care l-au avut pe Blejnar la ANAF
Premierul Victor Ponta ne-a anunţat sâmbătă, în şedinţa de Guvern, că a reuşit o performanţă remarcabilă, şi anume creşterea cu 10% a încasărilor bugetare doar ca urmare a "schimbării vârfului ANAF". Dincolo de senzaţionalul informaţiei, o analiză mai atentă arată o realitate complet diferită faţă de cea prezentată de primul ministru. Per total, veniturile bugetare au crescut în primele nouă luni cu doar 7,6%, cele mai mari creşteri fiind de 14,2% la asigurările de sănătate şi 12,5% la impozitul pe venit. Cel mai mare impact l-au avut însă creşterile de la TVA (6,2%) şi accize (8,8%), din cauza ponderii acestora în buget.
- Deficit bugetar de 1,18% din PIB în primele nouă luni ale anului
O parte a creşterilor de venituri e însă artificială şi se regăseşte în cifre egale sau mai mari pe partea de cheltuieli. La asigurările de sănătate motivul de bază e introducerea taxei "claw-back", care în primele nouă luni a adus încasări de peste un miliard de lei. La impozitul pe venit, ascensiunea s-a datorat creşterii numărului de salariaţi şi a salariului mediu pe economie, dar mai ales majorării cu 8% a salariilor bugetarilor.
- Producătorii de medicamente au "deadline" până la sfârşitul lunii să plătească taxa clawback
Creşterea încasărilor din TVA reflectă fidel evoluţia inflaţiei. Cota de 24% a fost aplicată la preţuri cu 5% mai mari decât anul trecut, rezultând o creştere a încasărilor de 6,2%, aşa că meritul ANAF e unul marginal. În cazul accizelor, creşterea de 8,8% include în principal majorarea accizei la motorină cu 4,5% de la începutul anului şi la ţigări cu 3,4% de la 1 iulie, dar şi creşterea cu aproape 1% a cursului la care s-au calculat accizele în acest an. Cel mult 0,3% din veniturile bugetare ar putea fi reprezentate de activitatea mai bună de colectare a statului pe partea de accize. Ce alte cauze au mai sprijinit veniturile bugetare până la creşterea totală de 7,6% din aceste nouă luni? Creşterea de aproape trei ori a veniturilor din dividende, majoritatea de la OPSPI, plata amenzilor dictate de Consiliul Concurenţei împotriva OMV şi Eurospeed şi, nu în ultimul rând, creşterea veniturilor din impozitul pe profit, în principal pe seama băncilor.
- Florin Georgescu, maestrul creşterilor de preţuri
Mediocritatea rezultatelor fiscale din cele şase luni de guvernare Ponta reiese şi din alte două lucruri. Primul, ponderea veniturilor bugetare în PIB a crescut cu doar 0,5 puncte procentuale, în linie cu rezultatele obţinute şi în primele şase luni. Aşadar, venituri în plus datorate economiei, nu ANAF. Al doilea, creşterea de 7,6% este sub cea de 8,9% care se înregistra la şase luni şi sub cea de 9,9% înregistrată în primele trei luni din 2012. 7,6% este creşterea în termeni nominali a veniturilor bugetare, în primele nouă luni din anul 2012 CITIŢI ŞI:
- SPITALELE, ţinute PE LINIA DE PLUTIRE cu banii de la rectificare şi cei din taxa clawback
- Ponta către miniştri: "Vă rog, aveţi grijă cu cheltuielile până la sfârşitul anului!"
- Manevrele rectificării bugetare. Cine a câştigat cel mai mult şi pe cine a sărăcit ministrul Georgescu
- Alarmă falsă. Ponta are bani pentru salarii, pensii şi indemnizaţii
- Guvernul a redus prognoza de creştere economică pe 2012 şi a crescut-o pe cea de inflaţie. Totul cu maximă discreţie