Noile taxe ale Guvernului, hotărâte şi nu prea

Reprezentanţii secretariatului general al Guvernului şi ai Ministerului de Finanţe au declarat pentru evz.ro că zvonul potrivit căruia ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal a fost retrimisă către ministere pentru clarificări este o simplă dezinformare.

Zvonul a fost lansat de jurnalistul Cătălin Tolontan, pe blogul propriu. Potrivit acestuia, primul ministru Emil Boc a returnat Ordonanţa privind impozitarea veniturilor din activităţi independente către ministerele responsabile. Acestea ar trebui să reevalueze textul şi să îl redacteze mai clar.

Atât reprezentanţii secretariatului general al Guvernului, cât şi ai Ministerului de Finanţe au infirmat aceste informaţii.

"Este o dezinformare.Ordonanţa de urgenţă a fost adoptată în şedinţa de guvern şi este în curs de publicare în Monitorul Oficial. Nu avem nicio informare venită de la primul ministru sau de la secretariatul general al Guvernului că trebuie să operăm modificări", a declarat pentru evz.ro Viroca Roşca, consilier în cadrul Ministerului de Finanţe.

Întrebată dacă există posibilitatea ca ordonanţa să fie completată printr-o nouă ordonanţă, care ar putea fi adoptată în următoarea şedinţă de Guvern, Viorica Roşca a răspuns că acest demers ar fi lipsit de orice logică.

Mai mulţi bani la buget

Guvernul estimează că, prin impozitarea bonurilor de masă şi introducerea taxei de solidaritate pe clădiri, la buget se vor aduna cu circa 600 de milioane de lei în plus în 2010.

În 2011, impactul bugetar total în domeniul impozitelor directe este estimat la 1.327 milioane de lei, echivalentul a aproape 316 milioane de euro. Astfel, sumele colectate la buget ar creşte în 18 luni la aproximativ 458 milioane de euro.

Noile obligaţii fiscale se vor aplica începând cu 1 iulie 2010, potrivit Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal, adoptate ieri de Guvern.

De la această dată, veniturile obţinute din dobânzi bancare vor fi impozitate. Analistul economic Ilie Şerbănescu consideră că "impozitarea dobânzilor este o aiureală", deoarece nu stimulează economisirea, în condiţiile în care România are nevoie de investiţii.

"România trebuie să încurajeze tentaţia de a economisi, pentru că este singura sursă reală de finanţare pentru investiţii", a declarat Ilie Şerbănescu, pentru evz.ro.

În ceea ce priveşte drepturile de autor, analistul spune că, în primul rând, Guvernul ar fi trebuit să clarifice ce categorii profesionale sunt îndreptăţite să primească venituri de acest tip şi să găsească metode prin care să-i oblige pe cei care încasează venituri din drepturi de autor să cotizeze la sistemul de asigurări sociale de stat, mai spune Şerbănescu.

"Drepturile de autor sunt un produs intelectual, similar cu produsul din producţi. Nu pui contribuţie la CAS pe brânză, poţi să pui TVA. Statul ar fi putut să îi oblige pe cei care încasează venituri din drepturi de autor să încheie o asigurare de sănătate sau să contribuie la sistemul de stat, condiţionând de aceste elemente încasarea banilor", a explicat Ilie Şerbănescu.

Ce schimbări a aprobat Guvernul: Impozitului pe venit:

  • modificarea cotelor de cheltuială forfetară acordată la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuală în sensul diminuării acesteia de la 40% la 20% iar în cazul veniturilor de această natură provenind din crearea unor lucrări de artă monumentală de la 50% la 25%;
  • includerea în veniturile salariale a următoarelor sume acordate angajaţilor:

►contravaloarea tichetelor cadou acordate potrivit legii; ►contravaloarea tichetelor de creşă acordate conform legii; ►contravaloarea tichetelor de vacanţă acordate conform legii; ►contravaloarea tichetelor de masă acordate potrivit legii; ►plăţile compensatorii, acordate potrivit legii.

Reglementările referitoare la contribuţiile sociale obligatorii aferente acestor tipuri de venituri salariale, prevăzute de Legea nr.193/2006 privind acordarea tichetelor cadou şi a tichetelor de creşă, de Legea nr.142/1998 privind acordarea tichetelor de masă şi de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanţă, rămân în vigoare, persoana fizică datorând pentru veniturile respective numai impozitul pe venitul din salarii.

Reglementările prevăzute de legislaţia specifică referitoare la contribuţiile sociale obligatorii aferente plăţilor compensatorii acordate potrivit legii rămân în vigoare, persoana fizică datorând pentru veniturile respective numai impozitul pe venitul din salarii.

Impozit pe veniturile din dobânzi bancare şi jocuri de noroc:

  • Impozitarea veniturilor obţinute din dobânzi la depozitele la vedere/conturi curente de către persoane fizice rezidente cu cota de 16%.
  • Impozitarea veniturilor sub forma dobânzilor bonificate la depozitele clienţilor constituite în baza legislaţiei privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ cu cota de 16%.
  • Impozitarea veniturilor obţinute din dobânzi pentru depozite la termen, şi/sau instrumente de economisire de către persoane fizice rezidente cu cota de 16%, indiferent de data constituirii raportului juridic.
  • Unificarea cotei de impunere a veniturilor obţinute din transferul titlurilor de valoare altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise la 16%, indiferent de perioada de deţinere a titlurilor şi reportarea pierderii nete anuale în următorii 7 ani consecutivi şi stabilirea şi efectuarea de către contribuabili, în cursul anului fiscal, a plăţilor anticipate la sfârşitul fiecărui trimestru, în contul impozitului anual datorat.
  • Modificarea cotei de impunere anticipată a câştigurilor din operaţiuni de vânzare cumpărare valută la termen pe bază de contract, precum şi orice alte operaţiuni de acest gen de la 1% la 16% pentru persoane fizice rezidente.
  • Unificarea cotei de impunere pentru câştigurile din jocuri de noroc la 25%.

Taxe şi impozite locale:

  • Instituirea unei TAXE DE SOLIDARITATE pe clădiri:

►50% din impozitul datorat în anul 2010 pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu; ►100% din impozitul datorat în anul 2010 pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu; ►200% din impozitul datorat în anul 2010 pentru cea de-a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

Contribuţii de asigurări sociale:

  • Pentru veniturile din activităţi profesionale (altele decât cele de natură salarială) se vor plăti numai cota angajatului pentru:

►contribuţii sociale de sănătate; ►contribuţii de asigurări sociale; ►contribuţii la fondul de şomaj.

Baza de calcul a acestor contribuţii este limitată la 5 salarii medii pe economie, aşa cum este stabilit în bugetul de asigurări sociale.