Analistul în Energie George Niculescu: “Ordonanța 114 afectează negativ Economia României

Analistul în Energie George Niculescu: “Ordonanța 114 afectează negativ Economia României

Reglementarea prin Ordonanță de urgență a sistemului de producere a energiei în România este discriminatorie aplicându-se în mod diferențiat, susține analistul în Energie, George Niculescu. În opinia lui, modificările prin ordonanțe de urgență perturbează domeniul Energiei, putând afecta într-un mod negativ această ramură important de care depind aproape toate sectoarele economiei din România.

Analistul în Energie, George Niculescu, făcând referire la declarațiile ministrului Energie, Anton Anton, conform căruia OUG 114 va elimina taxa de 2% din cifra de afaceri, doar pentru producătorii de energie pe bază de cărbune, consideră că această măsură este complet neconcurențială.”Nu se poate să reglementezi, prin Ordonanța de Urgență, sistemul de producere de energie din România, într-un mod diferențiat și discriminatoriu”, opinează specialistul. “Având în vedere că singurii producători de energie electrică pe bază de cărbune sunt C.E. Oltenia și C.E.Hunedoara, ambele fiind deținute de statul român, prin Ministerul Energiei, această măsură propusă de ministrul Anton Anton este cu atât mai mult discriminatorie. Adică domnul ministru scutește de la plata unei contribuții tocmai companiile pe care le are în subordine”, a declarat, pentru EVZ, George Niculescu.

 

Analistul consideră că ministrul Energiei nu va salva, în acest fel, producătorii de energie pe bază de cărbune, scutindu-i de plata unor taxe, scutindu-i de obligativitatea de a achiziționa certificate verzi pentru energia folosită la extragerea cărbunelui sau prin alte ajutoare de stat mascate: “Aceste companii au nevoie de o restructurare sănătoasă și de investiții masive,pentru a putea fi competitive pe piața de energie și servicii de sistem. Altfel, efectul acestei scutiri va fi precum o aspirină administrată unui bolnav aflat în stadiu terminal”. George Niculescu, observând “grija” ministrului Anton Anton pentru companiile pe care Ministerul Energiei de dețione, întreabă de ce nu a desființat și plafonul de 68 de lei per MWh pentru gazelle naturale, având în vedere că ministerul deține 70% din acțiunile companiei ROMGAZ.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

 “Cititorii trebuie să știe că OUG 114 prevede că această taxă de 2% din cifra de afaceri nu se va duce în bugetul de stat, ci va fi colectată și folosită de către ANRE. Dar tocmai vice-președintele ANRE, domnul Zoltan Nagy, a declarat că instituția pe care o conduce nu are nevoie de aceste fonduri suplimentare, pentru a-și desfășura activitatea. Aceste modificări prin ordonanțe de urgență perturbează domeniul Energiei, iar astfel de situații pot afecta într-un mod negativ o ramură economic importantă a României, de care depind aproape toate sectoarele economiei din România”, a concluzionat analistul în Energie, George Niculescu.