Începând cu acest an, a intrat în vigoare taxa pe „lux”, care îi vizează pe posesorii de proprietăți evaluate la peste jumătate de milion de euro și mașini scumpe. Termenul limită pentru plata acestei taxe este 30 aprilie.
În acest sens, ANAF a anunțat că va începe să trimită notificări către persoanele care dețin proprietăți evaluate la peste jumătate de milion de euro.
Taxa pe „lux” trebuie plătită până pe 30 aprilie
Conform noilor reglementări, românii care dețin locuințe evaluate la peste 500.000 de euro sunt supuși unui impozit de 0,3% din valoarea care depășește acest prag. Aceeași taxă se aplică și posesorilor de mașini evaluate la peste 75.000 de euro.
Prin urmare, în conformitate cu legislația în vigoare, taxa pe lux va fi aplicată locuințelor și mașinilor cu valoare mare, astfel:
- persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, dețin clădiri rezidențiale în proprietate sau proprietate comună în România, cu o valoare impozabilă care depășește 2.500.000 de lei (aproximativ 500.000 de euro);
- persoanele fizice și juridice care dețin autoturisme înmatriculate sau înregistrate în România, cu o valoare de achiziție individuală ce depășește 375.000 de lei (aproximativ 75.000 de euro).
Contribuabilii sunt obligați să achite taxa pe lux pentru întregul an fiscal, fiind responsabili să o calculeze, să o declare și să o plătească la ANAF. Termenul limită pentru proprietăți este 30 aprilie, iar pentru mașini este 31 decembrie a fiecărui an fiscal.
Cum stau lucrurile în cazul mașinilor scumpe
În ceea ce privește impozitul pentru mașini, suma trebuie plătită pentru o perioadă de cinci ani, începând de la data înregistrării autovehiculului. Această reglementare reflectă o ajustare temporală, luând în considerare durata de utilizare și deprecierea mașinii.
În cazul imobilelor deținute în cotă-parte, există o incertitudine cu privire la modul în care va fi declarat impozitul.
Nu este clar dacă depunerea declarației privind impozitul stabilit prin taxa pe lux de către un singur coproprietar este suficientă sau dacă fiecare coproprietar trebuie să declare impozitul pentru cota sa de proprietate, potrivit știripesurse.ro.