Deși toată lumea se aștepta ca odată ce fumătorii sunt scoși din baruri și restauranturi, afacerile acestora să aibă de suferit, datele înregistrate la ANAF pe primele șase luni de după martie 2016 (când a intrat în vigoare Legea 15/2016), arată, de fapt, că creștere a consumului.
Analizând informațiile extrase din decontul TVA 300 pentru companiile a căror activitate principală este cod CAEN 5610 – Restaurante și CAEN 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, înregistrate la ANAF se observă o creștere a consumului în perioada care a urmat introducerii legii, anunță Inițiativa 2035 Fără Tutun.
Analiza este făcută comparând datele inregistrate la ANAF cu șase luni înainte de data implementării legii și cu șase luni după aceasta, privite apoi față în față cu perioadele similare ale anului precedent.
Practic, cifra de afaceri a barurilor a crescut în medie cu 5.1% la 6 luni după aplicarea legii 15/2016 comparativ cu cifrele înregistrate în ultimele 6 luni înainte de lege;
De asemenea, cifra de afaceri a barurilor a crescut în medie cu 10.6% la 6 luni după aplicarea legii 15/2016, comparativ cu cea înregistrată în aceeași perioadă a anului precedent. De asemenea, se poate observa că vârfurile de consum sunt constante, ele menținându-se și după aplicarea legii 15/2016
Cifra de afaceri a restaurantelor a crescut în medie cu 10.9% la 6 luni după aplicarea legii 15/2016 comparativ cu cifrele înregistrate în ultimele 6 luni înainte de lege;
Cifra de afaceri a restaurantelor a crescut în medie cu 19.8% la 6 luni după aplicarea legii 15/2016, comparativ cu cea înregistrată în ultimele 6 luni înainte de lege. De asemenea, se poate observa că vârfurile de consum sunt constante, ele menținându-se și după aplicarea legii 15/2016.