Șefa ANAF Mihaela Triculescu a semnat un acord de parteneriat cu Vitalie Vrabie, directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova pentru un proiect de reabilitare şi modernizare a trei birouri vamale de frontieră de pe graniţa România – Moldova. Bugetul estimat al proiectului este de 10.000.000 Euro, distribuit egal între cele două autorități.
Președintele ANAF, Mihaela Triculescu, și Vitalie Vrabie, directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, au semnat, la București, un acord de parteneriat pentru modernizare și reabilitarea a trei puncte vamale de la granița comună a celor două state. Bugetul estimat al proiectului este de 10.000.000 Euro, distribuit egal între cele două autorități, cu o cotă de co-finanțare de 35,72% din totalul bugetului estimat al proiectului.
Acordul de parteneriat a fost parafat pentru punerea în aplicare a proiectului: „Reabilitarea şi modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe graniţa România – Moldova, respectiv birourile vamale Albiţa – Leuşeni, Sculeni – Sculeni şi Giurgiuleşti – Giurgiuleşti”, finanțat în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova, 2014 - 2020, – Obiectivul Tematic 8 – Probleme comune în domeniul siguranței și securității.
ANAF transmite că scopul principal al proiectului este facilitarea traficului transfrontalier de persoane și mărfuri prin creşterea eficienţei operaţiunilor de control vamal la frontiera externă a Uniunii Europene și dezvoltarea cooperării vamale bilaterale între România şi Moldova.
În cadrul proiectului, principalele activități prevăd realizarea de investiții pentru birourile vamale din Albița – Leușeni, Sculeni – Sculeni și Giurgiulești – Giurgiulești, atât pentru partea română, cât și pentru cea din Republica Moldova, respectiv:
- reabilitarea și modernizarea clădirilor din interiorul punctelor vamale;
- modernizarea și extinderea infrastructurii rutiere și de control (căi de rulare interne, platformă de scanat, zid de protecţie radiologică, spaţiu de perfecţionare);
- extinderea și modernizarea echipamentului de control vamal specializat și a sistemelor de monitorizare și supraveghere.
„Cu prilejul întâlnirii dintre cei doi demnitari a avut loc și o trecere în revistă a problemelor specifice în domeniul vamal, apreciindu-se buna colaborare dintre cele două state și exprimându-se în același timp interesul comun pentru extinderea și aprofundarea acesteia”, se arată în comunicatul ANAF.