În urma unui control al Curții de Conturi în școlile din mai mult de 20 de județe, ANAF a emis o adresă care schimbă radical programul „Școală după școală”. Cadrele didactice nu mai pot fi plătite direct de către părinți, fapt ce duce la diminuarea sumelor încasate de învățătoare.
Reglementat prin Ordinul de ministru nr. 5439, emis încă din 2011, programul „Școală după școală” (ȘDȘ), adică after school susținut de învățătoare în sălile de clasă, a fost implementat eronat până acum, aveau să descopere inspectorii Curții de Conturi care, prin intermediul inspectoratelor școlare, au cerut clarificări de la ANAF. Astfel, plata cadrelor didactice direct de către asociațiile de părinți nu este legală, atrage atenția Fiscul. În mod normal, părinții trebuie să acopere costurile ȘDȘ plătind sumele necesare către școală, de unde învățătorii vor fi plătiți pentru „supravegherea copiilor” ca prestând ore suplimentare. Efectul principal: sumele încasate de învățătoare scad la mai puțin de jumătate.
Învățătorii nu vor mai sta pe bani puțini
Unul din primele județe unde controlul Curții de Conturi a început să producă efecte este Sibiul. Din cele 24 de școli ale județului, care au anunțat și primit acordul Inspectoratului de a implementa programul Școală după școală, trei au decis să renunțe la acesta din octombrie, în urma clarificărilor emise de ANAF. De asemenea, în unele școli unde programul se păstrează, există învățătoare care nu mai sunt de acord să stea după ore. „Până acum, fiecare părinte plătea zece lei pentru învățătoare și alți zece lei pentru masă. Copiii rămâneau în clasă până la ora 16.00, cu învățătoarea lor, care primea cam 2.000 de lei pe lună, căci avea 20 de elevi. Banii îi încasa pe un PFA al ei”, explică un părinte al Școlii Regina Maria. De acum încolo, însă, învățătoarele acestei școli vor primi pentru orele petrecute la ȘDȘ între 600 și 1.000 de lei. Aceste sume plătite ca ore suplimentare diferă în funcție de vechimea și calificările cadrelor didactice.
Părinții plătesc mai mult
Până acum, un părinte din Sibiu plătea aproximativ 440 de lei lunar, 220 de lei pentru învățătoare și alți 220 de lei pentru masă. Clarificările ANAF duc, însă, la un nou calcul. Spre exemplu, în cazul Școlii Regina Maria, estimările prevăd că de acum încolo fiecare părinte va trebui să achite către bugetul școlii între 350 și 400 de lei, lunar, doar pentru învățătoare. Mâncarea elevilor trebuie plătită separat. „Vom putea ști ce sumă trebuie plătită de către părinți doar după ce vom avea o nouă evidență cu elevii care doresc să continue acest program și cu învățătoarele care vor să mai rămână”, arată Camelia Radu, directoarea școlii.
Clasele pot fi închiriate, dar pentru alți „supraveghetori”
Primăria Sibiu arată că sălile de clasă sunt puse la dispoziție în mod gratuit pentru programul ȘDȘ, dar numai în condițiile legii. Pentru a eluda aceste condiții și a păstra vechiul format al ȘDȘ, la Sibiu, una din variantele încercate de părinți a fost de a închiria sălile de clasă prin intermediul asociațiilor lor. Doar că, legile în vigoare nu dau voie cadrelor didactice dintr-o școală să presteze alte servicii remunerate (cum ar fi un afterschool prestat pe PFA) în sălile de clasă ale aceleiași instituții. În aceste condiții, autoritățile fac apel la calm. „Înțeleg, suntem în capitalism, unde totul trebuie plătit. Dar aș face un apel la profesori, să înțeleagă faptul că pentru părinți acest program este extrem de necesar. Pe de altă parte, aș face un apel și la părinți, să nu mai fie atât de virulenți împotriva directorilor, pentru că nu au nicio vină. Nimeni nu îi poate obliga pe profesori să se implice. Ei își fac o socoteală, poate că este mai important pentru ei să stea cu familia acasă, decât să câștige 600 sau 1.000 de lei în plus”, declară Ștefan Firu, inspectorul școlar general al județului Sibiu.
Regulament până la capăt: grupe de cel mult 12 elevi
Dacă trebuie respectată legea până la capăt, grupele ȘDȘ vor trebui limitate la un număr de cel mult 12 elevi. Fapt ce atrage iarăși nemulțumirea părinților. „Dacă din clasa copilului meu vor să meargă 20 la after school, cum îi alegeți pe cei 12 care să rămână în grupă cu învățătoarea lor și pe cei opt care să meargă într-o altă sală, pentru a fi supravegheați de - să zicem - profesorul de sport?”, întreabă părinții. Răspunsul: Consiliul de administrație al fiecărei școli va decide criteriile de selectare.