ANAF, decizie istorică în plin război. A șters datoriile pe loc. Cine sunt beneficiarii

Sursa: Peter Williams | Dreamstime.com

Invazia Rusiei în Ucraina produce schimbări mari în sistemul de securitate a României. Pe lângă soldații și echipamentele trimise de aliații NATO la noi în țară pentru apărarea flancului estic, autoritățile iau propriile măsuri de întărire a sistemului de apărare național. ANAF se implică și șterge datoriile a zece companii de apărare.

Războiul din Ucraina a produs mari schimbări în sistemul de apărare a tuturor Țărilor Baltice. România se află printre statele care a început să facă modificări radicale, iar armamentul este un sector extrem de important în securitatea națională. Tocmai din acest motiv, ANAF a decis să șteargă datoriile companiilor de producție sau comerțul cu armament, muniție și materiale de război.

Zece companii vor beneficia de acest privilegiu, printre care se numără și uzina mecanică din București, fabrica de arme din Cugir, uzina mecanică Sadu, care are și o secție de fabricare a armamentului pentru NATO.

ANAF va șterge datoriile reprezentate de impozite, taxe, contribuții sociale sau alte sume datorate. Valoarea totală a datoriilor celor zece companii de apărare este de 137 milioane de lei.

Fabricile de armament nu își pot achita datoriile, iar acest lucru duce la instabilitate.

ANAF a decis ștergerea datoriilor companiilor de apărare în contextul întăririi capacității de apărare. Forțele sistemului național de apărare trebuie să fie pregătite pentru protejarea și siguranța statului român și pentru a-și onora obligațiile asumate în calitate de stat membru al UE și NATO.

O nouă fabrică de armament va fi construită în România

La câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina, ministrul Economiei, Florin Spătaru, a anunțat că o nouă fabrică de armament va fi construită, de la zero, în România. Activitatea acesteia ar urma să fie fabricarea pulberilor.

„Tradiţia României în industria de apărare reprezintă un atu pentru repornirea motoarelor acestui sector economic. Am fost, astăzi, într-o vizită de lucru, în judeţul Braşov, la Pirochim Victoria şi la Fabrica de Pulberi Făgăraş, unde am discutat cu directorii acestor societăţii despre planul investiţional şi despre beneficiile aduse comunităţii o dată cu revitalizarea industriei în zonă", a declarat ministru economiei, Florin Spătaru, la conferinţa de presă susţinută în urmă cu câteva zile.

Bugetul alocat pentru industria de apărare în 2022 este unul record. Ministrul Economiei susține că România trebuie să repornească motoarele industriei, care pot aduce profituri pentru economia națională.

"Doar în industria de apărare din judeţul Braşov au fost alocate fonduri de 118.635.000 de lei. Printre altele, construcţia unei fabrici de pulberi de la zero este una dintre investiţiile prioritare pe care le vizez ca ministru al economiei.

Această investiţie va asigura 300 de locuri de muncă esenţiale pentru dezvoltarea comunităţii locale. Este necesar un plan de investiţii solid şi integrat care să vizeze întregul lanţ valoric. Deşi nu va fi uşor, am încredere că, în viitorul apropiat, putem face paşi importanţi către o industrie de apărare românească competitivă şi profitabilă”, a mai spus ministrul economiei.