ANAF a luat în vizor aceste pensii! Ce sunt obligaţi să facă aceşti români. Au termen limită 25 mai

Plata retroactivă pentru contribuțiile la pensia din România. Până când se mai poate cumpăra vechimea în muncă. Sursa: arhiva EVZ

Potrivit ANAF, pensiile primite din străinătate, pentru care România are drept de impunere, se declară anual în Declarația Unică (formular 212) care se depune la organul fiscal de domiciliu până cel târziu în data de 25 mai a anului următor celui de obținere a veniturilor, dată până la care trebuie plătit și impozitul. Mai explicit, având în vedere faptul că pensiile din România sunt impozitate, o situație similară o regăsim și la pensiile obținute din străinătate, fie că este vorba despre sistemul public sau privat.

Conform Codului Fiscal, pensiilor din România, pensiile anuale care totalizează 24.000 de lei (adică 12 x 2.000 de lei, pragul neimpozabil) sunt neimpozabile, însă impozitul de 10% se aplică la suma ce depășește anual 24.000 de lei. Iar valoarea anuală în lei a pensiilor din străinătate se calculează prin înmulțirea sumelor în valută cu cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Naţională a României din anul de realizare a venitului respectiv.

Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii, scrie la art. 100 din Codul fiscal.

Pensiile din străinătate trebuie declarate la ANAF şi impozitate

Codul Fiscal din România încadrează aceste pensii în categoria veniturilor obținute din străinătate. Mai precis, persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România, precum și străinii care îndeplinesc cel puțin una dintre condițiile de rezidență, adică cei care au devenit rezidenți fiscal în țară, trebuie să declare aceste pensii.

ANAF Brașov a explicat ce se întâmplă cu impozitelor plătite în străinătate pentru exact aceleași venituri.

În funcţie de metoda de evitare a dublei impuneri din convenţiile încheiate în acest scop de România cu statele de unde provine pensia în baza documentelor justificative, pensia este scutită de la plata impozitului în România (metoda scutirii) sau impozitul datorat în România este diminuat cu impozitul plătit în străinătate pentru același venit și pentru aceeași perioadă impozabilă (metoda creditului fiscal).

În scopul aplicării creditului fiscal extern, impozitul plătit în străinătate se transformă în lei la cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Naţională a României din anul de realizare a venitului respectiv. În cazul pensiilor provenind din state cu care România nu are încheiate convenţii de evitare a dublei impuneri nu se ţine cont de impozitul plătit în străinătate, explică ANAF Brașov, potrivit avocatnet.ro.