ANAF a deschis Registrul ONG-urilor

Organizațiile neguvernamentale și unitățile de cult care vor să primească sponsorizări trebuie să se înscrie întrun registru special al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Registrul entităților de cult a fost deschis oficial din 22 martie, dar aplicația a fost deschisă de la 1 aprilie, iar înregistrarea se poate face oricând.

Organizațiile interesate trebuie să completeze în primul rând formularul 163 („Cerere de înscriere/ radiere în/ din Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale”) și să-l depună prin e-guvernare.ro.

„La depunerea cererii 163 contribuabilul primește, în recipisă, indexul de depunere a formularului. Cererea se transmite online, prin intermediul portalului e-guvernare.ro”, se arată într-un comunicat al ANAF. Potrivit Ordinului ANAF nr. 819/2019, pentru a se asigura că înregistrarea lor în viitorul registru va fi acceptată, entitățile interesate trebuie să îndeplinească, dinainte, următoarele condiții:

● desfășoară activitatea în domeniul pentru care s-au constituit;

● au îndeplinit toate obligațiile fiscale declarative prevăzute de lege;

● nu au restanțe la plata dărilor fiscale (bugetul general consolidat), mai vechi de 90 de zile de la scadență/termen de plată;

● au depus situațiile financiare anuale (condiția aceasta e relevantă doar pentru cei care sunt obligați să depună astfel de situații);

● nu au fost declarate inactive.

Înscrierea în acest registru e obligatorie pentru ca firmele care sponsorizează să poată deduce sumele pe care le dau ONG-urilor. Orice fel de sponsorizare făcută cu respectarea Legii nr. 32/1994 este perfect legală și dacă entitatea la care merg banii nu e înscrisă în acel registru. Doar că, dacă această entitate nu este înscrisă, atunci firma care a sponsorizat-o nu va putea să scadă din impozitul datorat statului suma de bani pe care virat-o ca și sponsorizare.