Administrate in necunostinta de cauza, anabolizantele pot stopa cresterea adolescentilor.
Anabolizantele, cunoscute si sub denumirea de steroizi androgini anabolici, pot inhiba secretia hormonilor hipofizari, afectand astfel procesul de maturizare al adolescentilor.
Dupa o administrare indelungata de steroizi anabolizanti, este posibil ca barbatii sa observe o crestere vizibila a sanilor si o reducere a dimensiunilor testiculelor, iar femeile o ingrosare a vocii si o pilozitate excesiva, in special pe fata, avertizeaza specialistii.
Tratament pentru anemie si osteoporoza
Anabolizantele, sub forma de pilule, injectii sau prafuri, sunt variante sintetice sau naturale ale hormonilor masculini, cum este testosteronul, intalnit in cantitati mai mari la barbati si mai mici la femei. Ele stimuleaza cresterea si diviziunea celulara, ceea ce duce la cresterea in special a muschilor si a oaselor.
In medicina, anabolizantele, eliberate numai pe baza de reteta, sunt folosite in tratarea diferitelor afectiuni care implica pierderea functiei testiculelor, diminuarea numarului celulelor rosii din sange sau intarzierea pubertatii.
Lygia Alexandrescu, lector universitar la Facultatea de Educatie Fizica si Sport si consultant in nutritie, precizeaza ca "anabolizantele au actiuni predominant de depunere, deci de crestere, si sunt folosite in tratamentul osteoporozei, al atrofiilor musculare si in anemie, cu scopul de a mari nivelul hemoglobinei sanguine.
Prin folosirea anabolizantelor, se stimuleaza sinteza proteinelor in organism si se imbunatateste bilantul mineral (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier)".
De la depresii la incetinirea cresterii Efectele benefice amintite apar insa numai daca anabolizantele se iau in doza potrivita si cu o durata a tratamentului stabilita de doctor. Multi tineri insa, in special sportivi, isi autoadministreaza steroizi anabolizanti pentru cresterea rezistentei fizice si a masei musculare, pierzand din vedere ca astfel de agenti anabolici pot avea efect benefic pentru un organism cu o afectiune si pot dauna unui corp sanatos.
Odata administrat, fie pe cale orala, fie injectat, anabolizantul ramane in organism intre cateva zile si aproape un an, provocand de la schimbari de dispozitie pana la incetinirea cresterii.
Tinerii pot avea insomnii, dificultati in urinare, stari de ameteala sau pot cheli prematur. De asemenea, celor care iau anabolizante le poate creste presiunea sanguina, in timp acest lucru afectandu-le inima. Nici posibilitatea de a dezvolta cancer nu este scoasa din calcul de specialisti. In cazul femeilor, efectele secundare mentionate pot fi ireversibile.
CONDITII
Ieftine, dar pe reteta
In Romania, toti steroizii anabolici se elibereaza pe baza de prescriptie medicala. Din cauza efectelor secundare nedorite si a documentelor necesare pentru comercializarea steroizilor anabolici, farmacistii din sistemul privat se arata retinuti in comercializarea lor. "Ar insemna sa te legi la cap degeaba. Sunt foarte multe rapoarte de facut, iar cererea este mult prea mica pentru a procura astfel de medicamente. Farmaciile de spital le comercializeaza, deoarece legislatia este aici foarte bine aplicata", ne-a explicat farmacistul Adi Truica.
Cu toate acestea, internetul este plin de oferte de anabolizante, ce-i drept la preturi mult mai mari decat in farmacii. Daca pe reteta poti cumpara Naposim sau Decanofort (cele mai intalnite anabolizante pe piata noastra) la mai putin de 4 lei, ilegal de pe net le poti procura la aproape 20 de lei cutia.