Ana-Maria Roman: ”Binele comun” de care vorbea Papa Francisc s-a tradus în cele mai mici bugete pentru sănătate și educație

O retrospectivă a anului 2019. Care au fost cele mai importante evenimente politice, economice, media. Cum au caracteriza anul 2019. Cel mai bun politician, cel mai slab. Evenimentele care i-au impresionat pe cei invitați de evz.ro să comenteze principalele evenimente din 2019.

  Ana-Maria Roman (Antena 3): În cadrul vizitei apostolice a Papei Francisc în România, aflat la Palatul Cotroceni, în primul mesaj transmis poporului român, Suveranul Pontif aducea soluția pentru România divizată și măcinată de un val de ură fără precedent.

Suveranul Pontif, în discursul său, concluziona: trebuie să crească colaborarea pozitivă a forțelor politice, economice, sociale și spirituale; e necesar ca toți să meargă împreună, să meargă cu spirit de unitate, și să-și propună cu hotărâre să nu renunțe la vocația cea mai nobilă la care Statul trebuie să aspire: să se îngrijească de binele comun al poporului său.”

Premier, miniștri, președinte, politicieni, urmăreau, din sala Unirii a Palatului Cotroceni, discursul celui mai important lider spiritual și încuviințau din priviri afirmațiile acestuia. Evenimentele care au urmat, răspunsul românilor la cuvintele acestui om minunat, condus în viața de principiul milostivirii, starea de beatitudine a acelor zile, chiar și ajutată de rachetele lui Pahonțu, ne-au dat speranță. Speranța că urmează, la 30 de ani de la Revolutie, ceva. Altceva.

Și am primit, într-adevăr ceva fără precedent: cea mai toxică, agresivă în mesaj, lipsită de conținut și inteligență campanie electorală pentru prezidențiale din istorie. Mulți au catalogat-o ca fiind anostă, pentru că nu a fost concentrată în jurul unor confruntări. Nu au existat nici lovituri sub centură, ca în era Băsescu, loviturile le-a luat doar candidatul Barna, nici arestări, șantaje, dezvăluiri. Acestea urmează...

Campania a arătat a peluză de unde se aruncau, neîncetat, 24 din 24, printre coji de semințe, invective și jigniri de mahala. Dacă oamenii de-acasă au putut să închidă televizoarele, să se izoleze în citit sau alte activități, noi jurnaliștii, am fost nevoiți să trăim cu ele. Și am rămas cu sechele. Ca să revin..

Dacă dumneavoastră ați învățat ceva din mesajul Suveranului Pontif în România, să știți că politicienii nu. ”Binele comun” de care vorbea Papa Francisc s-a tradus în cele mai mici bugete pentru sănătate și educație, ”spiritul de unitate” în război deschis în care unii trebuie să piară, ”colaborarea pozitivă a forțelor politice” în ceea ce vedeți în fiecare zi în Parlament. Pentru ca vizita papei Francisc să nu fi fost degeaba, schimbarea va trebui să vină oarecum de la noi, atunci când vom învăța ”să mergem împreună”, vom putea construi un viitor.