La fel ca în anii precedenți, începerea orelor e o provocare pentru elevi și profesori. Prea multe școli nu au autorizațiile necesare de funcționare, alte câteva mii sunt în construcție. Nici manualele nu sunt pentru toți elevii
Dacă ar fi să reluăm titlurile materialelor similare din ultimii ani, toate s-ar potrivi manușă și anul acesta. Ca să vă dăm un exemplu, „Probleme la început de an școlar. Nu sunt manuale pentru toate disciplinele, iar multe școli nu au autorizație de funcționare”, notam în septembrie 2014.
Perfect adevărat și azi, în ziua în care se dă startul anului școlar 2017-2018. Ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, anunța la o conferință de presă de la sfârșitul lunii trecute, că în România anului 2017, din totalul de 31.297 de clădiri școlare, doar 19.566 au avize sanitare, 452 au aviz de mediu și 2.261 au autorizații de incendiu. Pe lângă acestea, circa 2.500 de clădiri sunt în reabilitare, așa că elevii care urmau să învețe în ele vor face ore în alte clădiri, pe unde au reușit să găsească spații primăriile în cauză.
Eterna poveste cu manualele lipsă
An de an, aceleași probleme apar și la capitolul „manuale”. În 2014 elevii din clasele a-I-a și a II-a nu aveau manualele de limba română, în 2015 cei din clasa a IIIa au fost nevoiți să învețe pe cărți vechi, iar în 2016 au fost mari probleme cu distribuirea manualelor pentru clasele XI-XII. Ei, bine, anul acesta școlar debutează cu probleme pentru elevii de clasa a V-a care, în prima lună de școală, nu vor avea deloc manuale, ci doar îndrumare! Explicația?
„Anul trecut, în noiembrie, trebuiau finalizate programele școlare pentru clasa a V-a, Guvernul tehnocrat nu le-a facut, le-a prelungit până în martie anul acesta, iar în martie, când puteam lua o decizie de rezolvare a problemei, nu am luat decizia din cauza unei dezinformări din Ministerul Educației”, a declarat, în fața premierului Tudose, ministrul Educației, Liviu Pop. În loc să se apuce de cursuri, în prima săptămână de școală cadrele didactice care predau la clasa a V-a își vor exprima opțiunile în raport cu oferta existentă. Abia apoi, după centralizarea opțiunilor, Ministerul va comanda manualele care ar trebui să ajungă pe băncile elevilor pe la începutul lunii octombrie.
Examenele încurcă cursurile
Liberalii îi cer ministrului Liviu Pop să rectifice calendarul examenelor. „Pentru ciclul primar şi gimnazial, semestrul II se încheie pe 15 iunie 2018, dar evaluarea naţională e pe 11, 13 şi 14 iunie. Apoi, evaluările competenţelor pentru bacalaureat se desfăşoară în perioada 12-22 februarie. Toate aceste examene se suprapun cu perioada de cursuri pentru clasele neterminale”, arată aceștia.
Liviu Pop e în Maramureș
Ministrul Educaţiei deschide noul an şcolar în Maramureș. Astăzi, între orele 9.00 – 12.00 va ține un discurs la Școala din Vișeu de Jos, va inaugura Grădinița din localitate, apoi va tăia panglica noii săli de sport din comuna Petrova.