Imediat dupa Anul Nou, alegatorii din Iowa sunt chemati la urne pentru a-si desemna favoritii la prezidentialele din noiembrie 2008.
Anul 2008 va fi unul in care, mai mult ca oricand, atentia opiniei publice internationale va fi concentrata pe evenimentele din Statele Unite. Campania pentru alegerile prezidentiale din toamna a debutat practic de aproape un an, insa adevarata batalie de-abia acum incepe, odata cu scrutinul primar ce va fi organizat pe 3 ianuarie in statul Iowa. Deocamdata este vorba de un scrutin la care cele doua mari partide, democrat si republican, isi convoaca sustinatorii declarati pentru stabilirea favoritilor in cursa pentru nominalizarea unui candidat la Casa Alba.
Pentru cei mai putin familiarizati cu complicatul mecanism electoral american, ar putea sa para mai degraba o formalitate, un fel de alegeri locale, insa primarele din Iowa sunt considerate, atat de partidele politice, cat si de analisti, drept un veritabil test de popularitate cu impact national.
Pe plan international, duelul electoral va fi foarte interesant de urmarit, pentru ca, vrand-nevrand, orice schimbare petrecuta la Washington are un impact major in lume. Miza e foarte mare, intrucat politica dusa de George W. Bush a fost contestata si controversata si nu putini sunt cei care asteapta cu nerabdare sfarsitul domniei sale, dar si al partidului republican. Multi analisti merg pe mana democratilor, desi orice pariu in acest sens este destul de riscant.
Din aceasta cauza, presa tinde sa acorde mai multa atentie competitiei dintre senatoarea de New York, Hillary Clinton, si Barack Obama. Oricare dintre acestia ar ajunge la Casa Alba s-ar inregistra o premiera. Astfel, daca Barack Obama ar deveni primul presedinte de culoare din SUA, Hillary ar fi prima femeie la carma statului. Totodata, in cazul victoriei acesteia din urma am asista la un schimb de roluri inedit, Bill Clinton ajungand „primul domn”, in umbra unei sotii pe care a umilit-o crunt prin scandalurile sexuale in care a fost implicat in timpul celor opt ani cat a ocupat vestitul Birou Oval.
Maraton electoral
Scrutinul primar din Iowa de pe 3 ianuarie va fi urmat pe 8 de cel din New Hampshire. De altfel, lunile ianuarie si februarie se anunta extrem de pline pentru candidati, care vor fi practic intr-un turneu electoral continuu.
Este probabil ca in aceasta perioada candidatii care obtin rezultate modeste la examenul sustinut in fata propriilor electori sa abandoneze, economisind bani si energie. Seria primarelor se incheie in iunie, moment in care cei ramasi in cursa intra in febra conventiilor de partid.
Democratii se intrunesc intre 25 si 28 august la Denver pentru a-si desemna candidatul la presedintie, in timp ce republicanii au conventia nationala in perioada 1-4 septembrie, la Minneapolis. Alegerile propriu-zise au loc la 4 noiembrie, noul presedinte urmand a se instala la Casa Alba pe 20 ianuarie 2009.
MECIUL ANULUI
Hillary contra Obama, prima runda Cel mai recent sondaj de opinie, dat publicitatii ieri in Statele Unite, arata ca in tabara democrata Hillary Clinton are un avantaj mic in fata lui Barack Obama, in timp ce, de partea republicana, Mike Huckabee si Mitt Romney sunt practic la egalitate. Senatoarea Hillary Clinton este cotata cu 31% din intentiile de vot ale democratilor din Iowa, in timp ce Obama are 27%, releva sondajul realizat in comun de Reuters, C-Span si institutul Zogby. Pe pozitia a treia se situeaza sentorul John Edwards, cu 24% din intentiile de vot.
Batalia dintre Huckabee si Romney se anunta extrem de apriga, primul fiind cotat de sondajul mentionat cu 29% dintre preferintele alegatorilor republicani, cu doar un procent mai mult decat rivalul sau. Senatorul John McCain se afla pe locul trei, la mare distanta, cu 11% din voturi. Aflat in cadere libera, fostul primar de New York, Rudy Giuliani, a intrunit doar 8% din intentiile de vot la egalitate cu actorul Fred Thompson, un novice in politica.