O amuletă străveche, cu două feţe, descoperită în Cipru, conţine o inscripţie de 59 de litere în limba greacă, al căror mesaj se citeşte la fel de la stânga la dreapta şi de la dreapta la stânga, informează Live Science.
Arheologii au descoperit amuleta, cu o vechime de aproximativ 1.500 de ani, într-un sit arheologic aflat în vechiul oraş Nea Paphos din sud-vestul Ciprului. Amuleta are dimensiunea de 34,9 mm pe 41,2 mm, transmite Daily Mail.
Una dintre feţele amuletei conţine palindromul, iar pe cealaltă faţă se află câteva reprezentări, printre care şi cea a unei mumii, propabil o imagine a zeului egiptean Osiris întins într-o barcă, şi o reprezentare a lui Harpocrate, zeul copil al liniştii, aşezat pe un scăunel, acoperindu-şi gura cu mâna dreaptă. Harpocrate este de fapt zeul egiptean Horus, fiul lui Isis şi Osiris, care a fost adoptat în mitologia elenă după cucerirea Egiptului de către Alexandru Macedon. Ciudat este că pe amuletă se regăseşte şi o reprezentare a unei creaturi mitologice denumite cynocephalus (un om cu cap de câine), care imită gestul lui Harpocrate de a-şi acoperi gura cu mâna, scrie Agerpres, citând Live Science.
Mesajul palindromului de pe cealaltă parte a amuletei se traduce prin "Iahweh este cel ce poartă numele secret, leul lui Re păzeşte (sau este păzit în) templul său".
Arheologii au descoperit palindromuri similare şi în alte locaţii, conform lui Joachim Sliwa, profesor la Institutul de Arehologie din cadrul Universităţii Jageloniene din Cracovia (Polonia), care a publicat un articol despre această amuletă în revista Studies in Ancient Art and Civilization.
Sliwa mai notează faptul că palindromul conţine două mici greşeli, fiind inscripţionat în două locuri cu litera grecească ce reprezintă grupul fonetic "rho" în locul lui "v".
Această amuletă a fost descoperită în vara anului 2011 de o echipă de arheologi ce lucra în cadrul Proiectului Paphos Agora. Condusă de profesorul Ewdoksia Papuci-Wladyka de la Universitatea Jageloniană, această echipă excava situl unei vechi agora (piaţă) de la Nea Paphos. Astfel de amulete aveau rolul de a-i apăra de pericole pe cei care le purta.
În perioada secolelor V - VI, Ciprul făcea parte din Imperiul Roman de Răsărit (Imperiul Bizantin). Imperiul Roman s-a scindat în secolul IV, Ciprul intrând în sfera de influenţă a Bizanţului care a cunoscut apogeul după prăbuşirea Imperiului Roman de Apus din secolul V. În această perioadă creştinismul era religia oficială a Imperiului Roman de Răsărit, însă practicile şi tradiţiile politeiste au continuat să se perpetueze alături de "noua" mitologie creştină, aşa cum ilustrează şi această amuletă.
"Creştinismul coexista cu religiile păgâne la Phapos, în perioada din care provine această amuletă", a explicat Papuci-Wladyka pentru Live Science.
Amuleta nu respectă însă modul în care personajele mitologice Harpocrate şi cynocephalus sunt de obicei reprezentate. Acest lucru denotă fie că artizanul din secolul V nu cunoştea exact modul în care trebuie reprezentate aceste personaje, fie că reprezentarea lor are o altă semnificaţie ce nu a fost încă înţeleasă. Spre exemplu, în mitologia egipteană Harpocrate nu este prezentat stând pe un scăunel, ci pe o floare de lotus. De asemenea, omul cu cap de câine, cynocephalus, nu trebuia să imite gestul zeului liniştii. În reprezentările clasice, cynocephalus apare în faţa lui Harpocrate cu braţele ridicate în semn de adoraţie.
"Nu am găsit nicio justificare pentru reprezentarea lui cynocephalus cu un braţ acoperindu-şi gura, la fel ca Harpocrate", a precizat Sliwa.
La fel de ciudat este şi faptul că artistul care a realizat amuleta a ales să traseze linii în zig-zag în interiorul contururilor lui Harpocrate şi cynocephalus, imitând bandajele folosite în mumificare, ceea ce sugerează faptul că aceştia trebuiau sau urmau să fie mumificaţi alături de Osiris. Ori dacă omul cu cap de câine poate fi reprezentat ca mumie, nu acelaşi lucru se poate spune despre zeul Harpocrate. "Reprezentarea lui Harpocrate cu bandaje de mumie nu are nicio justificare" mitologică, conform lui Joachim Sliwa.