Deschiderea oficială a primului exercițiu militar multinațional din acest an în Marea Neagră a avut loc astăzi în prezența oficialilor NATO, în portul Constanța. Cele mai mari manevre militare navale NATO încep luni în Marea Neagră, simulările de luptă angrenând 2.800 de militar si nave de luptă din opt țări aliate.
În cadrul exercițiului multinațional Sea Shield 17 vor fi puse în aplicare proceduri NATO de luptă împotriva amenințărilor aeriene, submarine și de suprafață, într-un raion estic din Bazinul Mării Negre, de aproximativ 80.000 de kilometri pătrați, de cinci ori suprafața Dobrogei. Participă 16 nave de suprafață, un submarin și zece aparate de zbor, militare.
În cadrul exercițiului vor fi puse în aplicare proceduri standard NATO de luptă împotriva amenințărilor aeriene, submarine și de suprafață, într-un raion estic din Bazinul Mării Negre, de aproximativ 80.000 de kilometri pătrați, de cinci ori suprafața Dobrogei. “Este un exercitiu major organizat de Fortele Navale Române, în conjuncție cu Comandamentul ALIAT. Este la a treia editie și a crescut de la an la an”, a declarat șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Alexandru Mârșu.
Coordonatorul exercițiului Sea Shield 17, comandor Cornel Cojocaru, a explicat, la rândul lui:” Tot timpul exercitiile antisubmarin sunt cele mai grele, descoperirea submarinului nu e o treaba usoara. Vor fi cele mai dificile exercitii. Avem un submarin turcesc, vom executa exerciții reale de căutare, descoperire și atac al submersibilului”. Raioanele de desfăsurare sunt în apele teritoriale române și apele internaționale din vecinătatea României și Bulgariei. Centrul de comandă a manevrelor militare din Marea Neagră este situat pe Fregata “Regele Ferdinand”. Exercițiul naval va fi observat și supervizat chiar de către șeful Comandamentului Maritim Aliat MARCOM, viceamiral Clive C.C. Johnstone.
“Acest exercițiu și relațiile pe care le stabilește, sunt vitale. Este o recunoaștere a importanței acestei regiuni, este o recunoaștere a importanței, a eforturilor pe care le face de a proteja aceasta regiune si securitatea ei", a spus viceamiral CC Johnstone. Marinarii militari români vor participa în 2017 în planificarea și desfășurarea a 50 de exerciții, dintre care șase vor fi aplicații multinaționale planificate și conduse de Forțele Navale Române. Alte 35 de exerciții multinaționale vor fi organizate de alte structuri militare din România și de către partenerii din Alianța Nord-Atlantică.Potrivit viceamiralului CC Johnstone, “bugetul este suficient dar nu ar strica să fie mai mare”.