O poveste de dragoste care se petrece în Toscana sună ca din patria clişeelor. Asta până când ajunge în mâinile celebrului cineast iranian Abbas Kiarostami. “Copie conforme” te ține mai ceva ca un film polițist.
“Aceasta este povestea întâlnirii dintre un bărbat şi o femeie, într-un sat din sudul Toscanei. Bărbatul, James Miller, este un autor britanic care a ținut o prelegere în cadrul unei conferințe. Femeia (Elle), franțuzoaică, are o galerie de artă. E o poveste comună care i se poate întâmpla oricui, oriunde”.
Însă, în cazul de față nu trebuie să dai crezare sinopsisului oficial al lungmetrajului “Copie conforme”. Pentru că regizorul iranian i-a distribuit în rolurile principale pe Juliette Binoche şi pe baritonul britanic William Shimell (care a declarat că să muncească cu gura închisă a fost o schimbare de peisaj plăcută pentru el).
Interacțiunea dintre cei doi e epicentrul lungmetrajului, apărând relativ puține personaje secundare: fiul ei, o patroană de cafenea, doi turişti, un traducător şi un ghid.
E o opțiune riscantă pentru Abbas Kiarostami, însă îşi câştigă pariul. Relația dintre cei doi fluctuează cu o viteză amețitoare, iar imaginea lui Luca Bigazzi funcționează ca un contrapunct al scenariului. Zăboveşte pe fețele celor doi cât de mult poate, camera rămânând fixă.
Dialogurile reprezintă o mostră de naturalețe, asta în contextul în care în film se vorbesc trei limbi şi în care, dacă îl crezi pe Shimell pe cuvânt, engleza cineastului este cel mult aproximativă. De altfel, lungmetrajul prezentat la această ediție a Festivalului de la Cannes este primul pe care cineastul îl realizează în afara “coconului” limbii sale materne.
Kiarostami s-a impus drept un maestru al compoziției cadrelor şi nu dezamăgeşte nici în “Copie conforme”. O secvență interioară, în care Binoche vorbeşte şi Shimell o ascultă, e filmată într-un mod care îți permite să îi vezi pe amândoi, ea reflectată într-o oglindă (un laitmotiv al peliculei).
De altminteri, întregul lungmetraj e o reflecție în interiorul unei reflecții, iar relația dintre original şi copie proliferează la numeroase nivele ale lui “Copie conforme”. Lungmetrajul lui Abbas Kiarostami ar putea răsturna ierarhia favoriților la Palme d’Or.
Mai multe informaţii despre Festivalul de Film de la Cannes aflaţi pe cinemas.ro şi din secţiunea Cannes 2010.