Editura Evenimentul si Capital

Amnistia - o iluzie pe care Liviu Dragnea o flutură prin fața baronilor PSD pentru a-i seda? România lui Cristoiu

Autor: | | 2 Comentarii | 8610 Vizualizari

Duminică seara, Liviu Dragnea a acordat un interviu tandemului de ziua a șaptea de la Antena 3, Mihai Gâdea și Mircea Badea. A fost a doua intervenție publică a președintelui PSD după ce a supraviețuit unui nou puci în partid.

Prima a avut loc vineri, 21 septembrie 2018 noaptea, după ședința CExN. Urmărindu-le pe amîndouă, am remarcat de îndată cîteva note specifice, în stare să deosebească aceste două manifestări de cele anterioare:

Nemaipomenita siguranță a lui Liviu Dragnea. Față de el însuși din alte intervenții și mai ales față de întîlnirile puciștilor cu presa (Gabriela Firea mai are de învățat la capitolul stăpînire de sine), Liviu Dragnea s-a prezentat acum exact așa cum își doresc PSD-iștii de la Liderul lor. Calm, stăpîn pe sine, lăsînd impresia că știe ce face. Putem vorbi pentru prima oară de la plecarea lui Ion Iliescu din fruntea PSD de venirea la șefie a unui Tătuc blajin, înțelegător chiar și cu dușmanii

– Grija față de acuzația de Jupîn al Guvernului. Spre deosebire de alte ocazii, Liviu Dragnea a evitat formula „Eu am zis”, „Eu am făcut” în discursul despre Guvern. Viorica Dăncilă, deși mai departe „Proasta lui Dragnea”, a fost invocată ca decidentă. Nu pot să nu observ cu acest prilej că puciștii i-au dat o mînă de ajutor babană lui Liviu Dragnea în manevra acestuia de a arăta că Viorica Dăncilă e pe cont propriu. Socotind și observațiile potrivit cărora miniștrii trebuie să comunice cu opinia publică, pentru a nu-l mai obliga pe el să zică în locul lor, nu greșim presupunînd că Liviu Dragnea a învățat din lecția Puciului. Asumarea a tot și a toate în stil Ceaușescu a fost o eroare. De acum încolo, se va juca teatrul independenței Guvernului. Față de el, desigur, nu față de partid.

Am urmărit interviul (trebuie să recunosc nu fără încîntare, Liviu Dragnea dovedindu-se acum la înălțimea prestațiilor din presă de pe vremea Opoziției, un bun actor mediatic, după cum am constatat chiar eu luîndu-i interviuri) pentru a vedea ce se spune despre amnistie. Precizarea aceasta trebuie luată în considerare, pentru că ea ne-ar ajuta să deslușim multe dintre enigmele conținute de cele două intervenții ale lui Liviu Dragnea, toate acordînd un spațiu generos chestiunii amnistiei.

Scriind într-un număr anterior despre istoria amnistiilor în perioada postbelică, am menționat că orice Decret sau lege de amnistie a avut o introducere teoretică, menită a justifica actul din punct de vedere social-politic. Amnistia nu e un act de clemență. Aici, Liviu Dragnea are dreptate în polemica mai mult sau mai puțin subtilă cu Tudorel Toader. Amnistia e un act eminamente politic. Decretul din 1988 al lui Nicolae Ceaușescu, deși șocant prin mărimea amnistiei (pînă la 10 ani închisoare) și prin absența justificării, a avut, totuși, solide rațiuni politice. Prin amnistie au fost scoși din pușcării protestatarii de la Brașov și din Valea Jiului, dar și mulți cetățeni acuzați de infracțiuni tipice dictaturii. Putem spune că amnistia din 1988 a fost o concesie făcută de Nicolae Ceaușescu gorbaciovismului. Amnistiile de după 23 august 1944 au avut justificarea în corectarea nedreptăților făcute de regimul Antonescu. Decretul din 4 ianuarie 1990 al CFSN a fost dat pentru a elimina infracțiunile politice din vremea comunistă.

Ce a spus în aceste două intervenții despre amnistie Liviu Dragnea? Am remarcat mai înainte de toate dezvăluirea că puciștii au fost cei care i-au cerut amnistia:

„Unii colegi din cei care mă criticau au ţinut în continuare presiune, luni de zile, pentru a se emite această ordonanţă. Premierul Viorica Dăncilă a rezistat.” Liviu Dragnea o invocă pe Viorica Dăncilă. Eu cred însă că Liviu Dragnea e cel care s-a opus unei OUG. Așa cum a sugerat el duminică seara, Popularii europeni, pentru a-l salva pe Victor Orban, de-al lor, ticluiesc o lovitură dată României condusă de socialiști. Convocarea Vioricăi Dăncilă în fața Parlamentului european ar putea fi punctul de plecare al cererii de activare a articolului 7 în cazul României. Chiar dacă asta n-ar însemna activarea, pentru partidul de Guvernămînt, dar mai ales pentru Liviu Dragnea ar fi pe plan intern o lovitură mortală. PSD-ul chiar că ar pica de la putere pe fondul unei isterii naționale vizînd scoaterea țării din UE. De aceea, Liviu Dragnea se opune unei OUG privind amnistia. Cel puțin pînă la ședința Parlamentului UE în cadrul căreia Viorica Dăncilă trebuie să dezmintă categoric zvonurile privind OUG.

Tot din cele două intervenții putem sesiza debutul unui divorț între Liviu Dragnea și Tudorel Toader. De la o zi la alta, Liviu Dragnea își pierde răbdarea față de stilul manifestat de ministrul Justiției. Atacurile violente la care e supus ministrul Justiției din partea lui Codrin Ștefănescu au acceptul lui Liviu Dragnea.

Deși în spațiul public nu apare astfel, chestiunea Amnistiei e cea care domină dezbaterile interne din conducerea PSD. Se pare că Puciul n-a avut drept cauză felul autocrat de conducere (PSD-iști se simt ca peștele în apă în dictatura de partid), ci neîndeplinirea promisiunii de la Neptun de a face rost de o Ordonanță de amnistie. La Neptun, înaintea ședinței CExN opt lideri PSD, majoritatea puciștii de azi, l-au asaltat pe Liviu Dragnea cu solicitarea privind OUG de amnistie. Liviu Dragnea a promis că o va da. Neîndeplinirea promisiunii a fost principala cauză a Puciului. Cu excepția Gabrielei Firea (deocamdată firește), toți puciștii au mari probleme cu dosare de corupție la DNA.

Am urmărit îndeosebi părerile lui Liviu Dragnea privind amnistia pentru a vedea ce justificare teoretică dă actului. În cadrul interviului, Liviu Dragnea n-a făcut decît să reia justificarea de la conferința de presă de vineri, 21 septembrie 2018:

Cine este mama NATURALA a lui Victor Dancila, fiul infiat de premierul Romaniei

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI