Fostul atacant al Oţelului, cel care a marcat golul cu care gălăţenii au învins-o pe marea Juventus în 1988, crede că echipa de atunci nu s-ar fi făcut de râs în grupele Ligii.
La prima participare în Liga Campionilor, Oţelul Galaţi, campiona României din sezonul 2010-2011, s-a făcut de râs. Echipa pregătită de Dorinel Munteanu a făcut act de prezenţă în cea mai importantă competiţie fotbalistică intercluburi, dar măcar s-a ales cu aproximativ 8 milioane de euro, veniturile adunate în urma acestei aventuri europene.
Arătaţi cu degetul în România
Deşi au promis că vor strânge mai mult de opt puncte, atât cât reuşise să câştige defuncta formaţie Unirea Urziceni în stagiunea 2009-2010, moldovenii au devenit prima echipă din România care a pierdut toate cele şase partide din grupele Ligii.
"Am ieşit cu capul sus", au spus "siderurgiştii", ignorând flagrant realitatea.
Campionii României au pierdut cu Manchester United (0-2 pe teren propriu şi 0-2 în deplasare), cu FC Basel (1-2 în deplasare şi 2-3 pe teren propriu) şi cu Benfica Lisabona (0-1 pe teren propriu şi 0-1 în deplasare).
Evoluţiile dezamăgitoare au dat apă la moară contestatarilor. Adrian Porumboiu, patronul formaţiei FC Vaslui, i-a taxat pe gălăţeni.
"Dacă în Europa te prezinţi fără o strategie sănatoasă, fără să faci echipă, mai bine stai acasă. Dacă iei bani, îi bagi în buzunar şi faci echipă cu 25 de cenţi, este clar că nu poţi realiza mare lucru. În competiţiile europene, lumea este îmbrăcată la costum şi frac, iar dacă tu mergi în izmene fiindcă bagi banii la ciorap, nu faci puncte. S-a dovedit că ediţia trecută de campionat a fost una trucată", a atacat Porumboiu.
Antrenorul Viorel Hizo ("cei de la Oţelul s-au dus în plimbare în Ligă") şi şeful CCA, Ion Crăciunescu ("Dorinel să-şi vadă de punctele lui în Ligă"), au păreri similare.
"Nu prea poţi să spui că ai ieşit din competiţie cu capul sus"
Oţelul nu s-a făcut însă mereu de râs în Europa. Din contră. Ion Profir, unul dintre jucătorii importanţi pe care echipa de la malul Dunării i-a avut în anii '80, crede că Oţelul nu putea să-şi propună mai mult, în condiţiile în care nu a făcut investiţii în vară, după câştigarea campionatului. Profir a marcat golul cu care gălăţenii au învins-o pe teren propriu pe Juventus Torino, în sezonul 1988-1989 al Cupei UEFA.
De asemenea, Profir a jucat contra italienilor şi în jocul-retur, scor 0-5. "Am fost puţin dezamăgit că echipa nu a putut să facă mai mult. Problema a fost că nu s-au investit bani în transferuri. Poate ar fi trebuit să se împrumute la bănci, să găsească o soluţie pentru a transfera câţiva jucători. Oricum, aveau garanţia că le vin nişte bani de la UEFA", este de părere Profir.
Fotbalistul contrazice părerea gălăţenilor, care pretind că au terminat onorabil participarea în Ligă. "Dacă nu au făcut punct sau puncte, nu prea poţi să spui că ai ieşit din competiţie cu capul sus. Oricum, pe lângă bani, ei au câştigat experienţă. E important că au jucat la nivelul ăsta. Au avut şansa să joace, totuşi, cu Manchester, Benfica şi Basel", ne-a mai declarat exatacantul.
Ionuţ Neagu, Liviu Antal, Cornel Râpă şi Gabi Giurgiu sunt jucătorii remarcaţi de Profir în Europa.
"Noi am bătut-o pe Juventus având un rând de echipament"
Stabilit la Râmnicu-Sărat, fosta glorie gălăţeană este de părere că victoria obţinută în 1988 împotriva celor de la Juventus rămâne de neegalat.
"Am rămas şi acum singura formaţie din România care am învins marele Juventus. Şi ce jucători erau atunci la ei: Antonio Cabrini, Michael Laudrup, Rui Barros, Alessandro Altobelli. Noi am bătut-o pe Juventus având un rând de echipament. După meciul-tur, de la Galaţi, nici nu am făcut schimb de tricouri cu italienii, fiindcă nu mai aveam cu ce să ne îmbrăcăm la retur. După jocul din Italia ne-au dat ei câte un tricou amintire. Eu sunt de părere că noi am fi făcut mai mult de zero puncte în grupele Ligii Campionilor", a conchis Ion Profir.
STATISTICĂ
Campionii s-au bătut cu recordurile negative
Dincolo de faptul că nu au acumulat niciun punct, devenind prima formaţie din România în dreptul căreia a fost trecută această contraperformanţă, Oţelul Galaţi este codaşă la mai multe capitole care vizează datele tehncie ale partidelor din Liga Campionilor:
- A doua cea mai slabă posesie a balonului din Ligă (40%). La acest capitol, românii i-au depăşit doar pe cehii de la Viktoria Plzen (39%);
- Cel mai mic număr de cornere (17), la egalitate cu ciprioţii de la APOEL Nicosia. Diferenţa este că formaţia din Insula Afroditei s-a calificat în "optimi", dintr-o grupă cu Zenit, Şahtior şi FC Porto.
- Au comis cele mai multe faulturi (107);
- Un alt record negativ este cel legat de asistenţa la partidele de pe teren propriu, disputate pe "Naţional Arena". Moldovenii au adunat doar 5.787 de spectatori la partida cu elveţienii de la FC Basel şi 6.824 de spectatori la confruntarea cu portughezii de la Benfica Lisabona.