„Puiul de mamut: în gheţat în timp” ne introduce în culisele unui studiu internaţional privind existenţa şi moartea celui mai bine conservat pui de mamut descoperit vreodată.
Vă facem cunoştinţă cu Lyuba, un pui de mamut femelă în vârstă de o lună, care traversa tundra îngheţatei Siberii în urmă cu 40.000 de ani. A murit în mod misterios, deşi se pare că se afla într-o stare de sănătate perfectă. A fost descoperită de un păstor de reni, pe malul unui râu din nord-vestul Siberiei, în 2007.
Lyuba este cel mai bine conservat mamut lânos descoperit vreodată, o comoară pentru oamenii de ştiinţă care vor putea răspunde, pornind de la ADN-ul puiului de mamut, unor întrebări sâ câi toare despre schimbările din era glaciară şi despre influenţele masive suferite de vieţuitoarele care populau pe atunci Pământul. Această apariţie din negurile istoriei a bulversat întreaga lume ştiinţifică şi a provocat titluri sen zaţionale în presa lumii.
Sărbătoare în comunitatea ştiinţifică
Filmat pe trei continente, documentarul prezintă o serioasă anchetă a secolului al XXI-lea, care ne va purta din tun dra Siberiei şi până în oraşe din Japonia şi America de Nord, locul unde cercetătorii au încercat să afle în laboratoare adevărata istorie a mamutului Lyuba.
Filmul începe prin a vi-i prezenta pe paleontologul Dan Fisher şi pe „vânătorul” de mamuţi Bernard Buigues. Cei doi experţi ajung la locul unde a fost descoperită Lyuba, de către Yuri Khudi, un păstor de reni nomad, cel care a şi botezat mamutul după numele soţiei lui.
Posibilă recreare a florei preistorice
Oamenii de ştiinţă au dezbătut îndelung posibilele cauze ale extincţiei mamuţilor lânoşi, printre ipotezele luate în calcul numărându-se schimbările climatice drastice şi vânatul excesiv de către oameni. Ei speră acum să compare ADN-ul Lyubei cu cel al altor mamuţi din era glaciară pentru a reconstitui migraţiile de-a lungul timpului şi pentru a dezlega misterul. Mai mult, cercetătorii ar putea chiar să extragă polenul rămas în plămânii puiului, acesta putând fi folosit la recrearea plantelor preistorice care creşteau în regiunea în care Lyuba trăia. DUMINICĂ, 21.00, NATIONAL GEOGRAPHIC