Americanii, nemultumiti de Romania

Consilierul economic al Ambasadei SUA la Bucuresti critica legislatia muncii impusa de actualul guvern.

Firmele americane care au investit in Romania sunt nemultumite de piata muncii din aceasta tara si de impactul pe care il pot avea evolutiile politice asupra mediului de afaceri, apreciaza consilierul economic din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii, Blair LaBarge, citat de Rompres.             “In timp ce restul Europei cauta sa imbunatateasca competitivitatea, legislatia muncii s-a liberalizat mai incet in Romania. Firmele care au investit in Romania se plang constant de acest aspect, putand constitui un stegulet galben pentru potentialii investitori. Cresterea salariilor este un lucru bun, insa, daca aceasta crestere depaseste productivitatea reprezinta un pericol pentru cresterea economica pe termen lung si asupra investitiilor”, a explicat LaBarge.             In opinia sa, evolutiile politice din acest an au condus la amanarea unor modificari legislative, precum Legea investitiilor, lucru care va avea un impact negativ asupra mediului de afaceri.             Acesta mai spune ca in Romania se impune introducerea unor pachete de stimulente financiare care sa completeze cadrul legal, in vederea atragerii de investitori.             SUA este unul dintre principalii investitori in Romania. La finele lunii iulie 2007, valoarea totala a investitiilor americane au ajuns la 916,4 milioane dolari, reprezentand 4,24 la suta din valoarea totala a capitalului investit in Romania, din 1989.             Comertul bilateral a depasit in 2006, doua miliarde dolari, dintre care importurile romanesti au totalizat 1,2 miliarde dolari (in crestere cu 9,9 la suta fata de anul precedent), in timp ce exporturile romanesti in SUA au totalizat 827 milioane dolari, in scadere cu 26,6 la suta fata de 2005.             Schimburile comerciale romano-americane s-au cifrat, in primul trimestru al anului 2007, la 356 milioane dolari, in scadere cu 33 la suta fata de perioada similara din 2007, potrivit statisticilor romanesti. In perioada analizata, exporturile romanesti s-au redus cu 27,49 la suta (cifrandu-se la 187 milioane dolari), iar importurile din Statele Unite ale Americii (SUA) au scazut cu 37 la suta (pana la 169 milioane dolari).

Potrivit unui articol, publicat astazi in Stars and Stripes, SUA incearca sa gaseasca metode pentru a colabora, la baza militara de la Mihail Kogalniceanu, cu Romania, desemnata drept "cea mai corupta tara din UE" de raportul organizatiei Transparency International.

Corutia ar putea fi si motivul pentru care un turn de observatie din lemn folosit de militarii americani stationati la baza de la Mihail Kogalniceanu costa in Romania peste 9.000 de dolari, precizeaza Stars and Stripes. "Cheresteaua este scumpa", a declarat insa Troy Darr, purtatorul de cuvant al Joint Task Force East.

Sursa: Rompres