Amnesty International denunta declinul democratiei pe plan mondial.
Drepturile omului sunt incalcate constant in numele securitatii si al luptei impotriva terorismului, denunta organizatia Amnesty International in raportul sau din acest an, dat publicitatii ieri, la Londra. „Ca in timpul razboiului rece, deciziile luate se inscriu intr-un climat de frica provocat si intretinut de lideri fara principii”, scrie in prefata Irene Khan, secretarul general al organizatiei.
Raportul vorbeste despre „o globalizare a incalcarii drepturilor omului”, urmarind sa demonstreze exploatarea fricii - o strategie care „submineaza statul de drept, sporeste inegalitatile, intretine rasismul si xenofobia si seamana germenii unor noi violente”.
Totodata, documentul, care face referire la 153 de state, scoate in evidenta „rana deschisa” din provincia sudaneza Darfur, care pateaza cu sange constiinta lumii, dar si deriva autoritara din Rusia.
Statele Unite, puse la zid SUA sunt primele aratate cu degetul in document, fiind acuzate ca incalca drepturile omului si considera lumea „un urias camp de batalie” in „razboiul impotriva terorismului”. Organizatia apreciaza ca razboiul din Irak si climatul de frica extins in intreaga lume de administratia presedintelui George W. Bush au accentuat divizarile internationale.
Washingtonul este acuzat ca are un discurs duplicitar in privinta drepturilor omului si statului de drept, erijandu-se, pe de o parte, in campionul apararii acestora si aplicand, in acelasi timp, politici care incalca principii elementare ale dreptului international.
Raportul noteaza ca imperativul securitatii nationale este adesea un pretext pentru reprimarea disidentei. Organizatia citeaza exemple din Orientul Mijlociu, nordul Africii si din Rusia, unde deriva autoritara s-a dovedit dezastruoasa pentru jurnalisti si pentru aparatorii drepturilor omului.
Rusia, in deriva
Amnesty International constata ca anul trecut in Rusia, cei care lupta pentru drepturile omului au fost supusi unor presiuni uriase. „Executii extrajudiciare, disparitii, rapiri si torturi, inclusiv in centrele de detentie neoficiale continua in regiunea Caucazului de Nord, in special in Cecenia”, se mentioneaza in raport.
De asemenea, organizatia prezinta cazul jurnalistei Anna Politkovskaia, ucisa la 7 octombrie, anul trecut, la Moscova. Inainte sa fie impuscata, aceasta „a fost hartuita si supusa unor nenumarate intimidari din partea autoritatilor ruse si cecene din cauza criticilor sale directe”, se subliniaza in document.
Organizatia se declara ingrijorata de masurile de restrangere a libertatii de expresie din Rusia, in contextul apropierii alegerilor legislative si prezidentiale.
Raportul prezinta internetul drept noul front de lupta in favoarea drepturilor omului si atrage atentia ca numeroase state incearca sa controleze utilizarea acestuia.
Bile negre Rromii, discriminati in Romania Amnesty International noteaza ca, in Romania, comunitatea rroma este expusa in continuare intolerantei si discriminarii. Organizatia aminteste ca, in ianuarie, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a afirmat ca un discurs impotriva rromilor al liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor, a ridiculizat legislatia romana antidiscriminare.
Discursul facea referire la cazul din satul Hadareni, unde, in 1993, trei rromi au fost ucisi, iar 18 locuinte ale rromilor au fost distruse. Organizatia subliniaza ca impotriva liderului PRM nu a fost luata nicio masura, acesta fiind protejat de imunitatea parlamentara.
Totodata, raportul arata ca femeile au ramas vulnerabile in fata traficului cu fiinte umane si a violentei in familie, iar situatia pacientilor internati in clinici de psihiatrie a ramas un motiv de ingrijorare. De asemenea, in document se arata ca unii responsabili cu aplicarea legii s-au facut vinovati de rele tratamente.
Raportul evoca si subiectul referitor la centrele secrete de detentie CIA de pe teritoriul Romaniei, amintind ca raportorul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei a relevat lipsa de transparenta si vointa de cooperare din partea autoritatilor romane in anchete legate de acest caz.
ACTUALIZARE 08:51 Washingtonul califica raportul Amnesty drept "document politic"
Statele Unite au calificat astazi raportul anual al Amnesty International, in care sunt acuzate ca folosesc lumea drept "camp de lupta" in "razboiul impotriva terorismului", drept document politic, informeaza AFP.
"Este clar ca Amnesty International vede in noi un sac de box ideologic la indemana. Din pacate, nu este ceva nou", a declarat un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, Tom Casey.
"Cand vedem raportul, citim, din pacate, mai degraba un document politic decat o evaluare onesta a respectarii drepturilor omului in lume", a adaugat el.
Raportul anual al Amnesty International, publicat ieri la Londra, critica vehement Statele Unite, acuzate ca incalca drepturile omului si ca folosesc lumea ca pe "un camp gigantic de lupta" in "razboiul impotriva terorismului".
Washingtonul este acuzat ca "tine discursuri duble" in legatura cu drepturile omului, prezentandu-se, pe de o parte, drept campion al apararii lor si a statului de drept si aplicand "simultan" politici care incalca unele dintre cele mai elementare principii ale dreptului international.