După nouă de minute de zbor, armata americană a pierdut contactul cu avionul său supersonic, care promitea să fie cel mai rapid construit vreodată.
Falcon HTV-2 era proiectat să ajungă în orice punct al Globului în mai puţin de o oră de la lansare, călătorind cu viteze chiar şi de 20 de ori mai mari decât viteza sunetului. Falcon HTV-2 a fost lansat ieri, fiind condus la mare altitudine de o rachetă. Lansarea a avut loc de la baza aeriană Vandenberg, din California.
După ce s-a desprins de rachetă şi şi-a început călătoria spre Pământ, Falcon HTV-2 nu a fost capabil să efectueze o serie de manevre în timpul primei faze din testul de zbor, anunţă The Guardian. Oficialii de la Agenţia de Cercetare a armatei americane au anunţat că au pierdut contactul cu avionul la nouă de minute după desprinderea de rachetă, în timpul fazei de planare, spre finalul testului de zbor.
Avionul, fără echipaj uman, ar fi trebuit să atingă o viteză de 21.000 km/h (se va deplasa de circa 20 de ori mai repede decât viteza sunetului). În timpul zborului la această viteză, avionul trebuia să reziste la temperaturi de 2.000 de grade Celsius, rezultate în urma contactului cu aerul. În 2010, au pierdut avionul după nouă minute
Avionul fusese conceput pentru a ajunge (şi, eventual, a lansa bombe) în orice punct al lumii în mai puţin de o oră de la lansare. Proiectul a început în anul 2003. În aprilie 2010, avionul Falcon HTV-1 a fost testat pentru prima dată. După câteva minute - perioadă în care avionul reuşise să atingă o viteză maximă de 26.700 km/h pentru 139 de secunde - computerul de bord a detectat o problemă tehnică, iar avionul a fost condus în apele oceanului, din motive de siguranţă.
Mai grav este că americanii construiseră doar două avioane, două prototipuri Falcon, HTV-1 şi HTV-2. Odată dispărut şi acest din urmă aparat, proiectul va continua numai dacă un nou aparat va fi construit de la zero. Se pare că avionul dispărut în urma testului de ieri se află undeva în Pacific.
Iată cum se aşteptau americanii să meargă lucrurile (click pe imagine pentru a mări):