America, racordata la pulsul gemenelor romance

Emotie, simpatie si donatii pentru siamezele Anastasia si Tatiana, a caror separare va costa cel putin doua milioane de dolari.

Fetitele siameze Anastasia si Tatiana Dogaru, fiicele unei familii de romani originari din Cluj si stabiliti in Italia, au inceput procedurile medicale inaintea dificilei operatii de separare care va avea loc in SUA.

Povestea fetitelor de 3 ani unite in zona capului a aparut in numeroase publicatii din Romania si din strainatate, mobilizand foarte multi oameni interesati sa doneze bani pentru operatia care va costa in jur de doua milioane de dolari.

Acum doi ani, fetele au fost aduse la Dallas de Fundatia Mondiala Craniofaciala pentru ca specialistii cei mai buni sa evalueze sansele lor de separare. Imaginile impresionante cu fetitele romance, aparute in presa americana, au topit multe inimi, iar mai multe asociatii au inceput o campanie de strangere de fonduri pentru operatie. Pe site-ul sau, fundatia a creat o pagina speciala pentru Anastasia si Tatiana, unde oamenii pot afla despre ele si pot face donatii on-line.

Interventia chirurgicala va fi realizata de Spitalul Rainbow Babies and Children din Cleveland, statul american Ohio, unde medicii vor incerca sa le separe pe cele doua fetite in urma unei serii de operatii.

Mama lor, Claudia Dogaru, asteapta cu infrigurare momentul primei interventii, care va avea loc luna viitoare. „Este extraordinar. Astept de doi ani acest lucru, dar este si infricosator pentru mine.”

Gemenele, aflate in prezent la Dallas impreuna cu parintii si sora lor, isi petrec aceste zile ca oricare alte fetite de varsta lor. Se imbraca in printese, coloreaza, deseneaza, se joaca de-a gospodinele sau se uita pe carti cu desene.

Riscant in ambele cazuri

Gemenele sunt lipite in zona capului, unde sistemele lor circulatorii comunica intre ele.  Anastasia nu are rinichi functionali, insa sistemul venos comun al fetelor ii asigura functia renala cu ajutorul rinichilor Tatianei.

Dupa separarea completa a vaselor de sange, care se va realiza in patru etape, Anastasia va urma un program de dializa, iar mai tarziu va suferi un transplant de rinichi. Cel mai probabil, unul dintre parinti va fi donatorul. Fundatia americana a ales spitalul pentru copii din Ohio deoarece acesta are o rata de succes de 100% in transplanturile de rinichi efectuate la copii.

Tatiana risca sa moara in urma separarii daca sistemul sau de drenaj venos nu va putea fi facut sa functioneze; tocmai de aceea medicii vor fi nevoiti sa reevalueze operatia, scopul final fiind acela ca ambele gemene sa supravietuiasca.

Separarea implica foarte multe riscuri, printre care leziuni cerebrale, anevrism sau hemoragie incontrolabila, insa specialistii apreciaza ca gemenele nu au prea multe sanse de supravietuire in lipsa operatiei. „Fara separare, fetele nu vor trai. Iar operatia implica foarte multe riscuri”, a declarat chirurgul Kenneth Salyer, fondatorul Fundatiei Mondiale Craniofaciale.