America First chiar şi la G20. Un mare succes pentru Donald Trump

America First chiar şi la  G20. Un mare succes pentru Donald Trump

Donald Trump exultă pentru rezultatul unui G20 unde preşedintele Statelor Unite risca să se trezească complet izolat la toate temele importante din agendă, de la comerţ până la imigraţie.

În aşteptarea hălcii cea mai mare, posibilul acord cu China - magnatul,  la Buenos Aires, se alege cu un compromis care-i permite să se întoarcă acasă cântând victorios. În timp ce ceilalţi lideri rămân cu palida consolare de a fi evitat înfruntarea. O escaladare a tensiunilor cu SUA, ar fi avut consecinţe incalculabile într-o perioadă în care reapar semnalele unei încetiniri a economiei globale.

O noapte albă pentru a evita un dezastru

Tratativele dintre puternicii lumii au continuat toată noaptea de vineri spre sâmbătă, intense şi extenuante, pentru a găsi încadrarea chestiunilor şi a împiedica un dezastru ca la acel G7 din Canada. Nimeni nu uită când preşedintele american, cu o mişcare fără precedent, şi-a retras semnătura de pe comunicatul final. Iar primul n-a uitat exact Trump, care de data asta şi l-a luat alături pe John Bolton, consilierul pentru securitate naţională, un ''vulpoi'' a cărui muncă pare să fi dat roadele sperate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, în declaraţia finală a  mai marilor Terrei, a dispărut obişnuitul pasaj asupra luptei împotriva protecţionismului, necesar pentru a apăra liberul schimb lipsit de taxe şi de alte bariere comerciale. O referire inevitabilă în contrast cu doctrina America First şi deci inacceptabilă pentru actuala administraţie a SUA, care a impus eliminarea, printre condiţiile la care nu ar fi renunţat. "În textul comunicatului se ia doar act la modul generic de existenţa ''problemelor comerciale'' care se adaugă la acei factori de risc care se materializează în economie", notează Huffingtonpost

Statele Unite au acceptat în schimb să introducă în text implicarea pentru o reforma a WTO, Organizaţia Mondială pentru Comerţ, puternic susţinută de Europa şi de alte ţări printre care China şi India. Obiectivul e de a îmbunătăţi funcţionarea acelui organism chemat să medieze disputele, ca acelea infinite dintre SUA şi China. Controverse asupra tarifelor, asupra brevetelor şi asupra protecţiei dreptului de proprietate intelectuală.

Dar, ce să vedeţi, rămâne ruptura privind capitolul luptei cu schimbările climatice.

Susţinătorii acordului de la Paris au plusat asupra necesităţii deplinei sale actualizări. SUA au obţinut introducerea unui paragraf în care se specifică ieşirea lor din înţelegere, spălându-se pe mâini de orice implicare. Asta în timp ce printre pasajele ''săltate'' este şi acela despre legătura dintre emisiile cauzate de poluarea suportată de fiinţa umană în general şi fenomenul schimbărilor climatice. Şi aceasta este o victorie pentru scepticul Trump, care însă a renunţat la conferinţa de presă finală invocând respectul pentru doliul din familia Bush.

Şi mai înainte de foarte aşteptata faţă în faţă cu Xi Jinping, magnatul a găsit timp şi pentru o scurtă discuţie, informală, cu Vladimir Putin, după ''gerul'' instalat în urma anulării întâlnirii oficiale din pricina tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina. Ce şi-au spus cei doi lideri, deocamdată nu se ştie, în timp ce secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, defineşte ''grotescă'' afirmaţia că întâlnirea dintre cei doi mari lideri ar fi fost anulată din pricina problemelor cu Rusiagate, notează presa americană.