Unele primării au început deja să trimită somaţii celor care nu şi-au achiziţionat o poliţă obligatorie sau facultativă, dar nu au aplicat încă penalităţi.
Termenul limită până la care românii trebuiau să încheie o asigurare pentru locuinţă, obligatorie sau facultativă, era 5 august, dar, cu toate acestea, doar 30 – 35% dintre proprietari au în prezent casele asigurate pentru riscurile de cutremur, alunecări de teren şi inundaţii, ceilalţi fiind pasibili de amenzi între 100 şi 500 de lei. Primăriile nu s-au grăbit însă să îi penalizeze pe neasiguraţi.
"Din ce am auzit, unele primării au trimis somaţii celor care nu şi-au încheiat încă asigurare", a declarat pentru EVZ Marius Bulugea, preşedintele PAID - Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor. Baza de date, incompletă Baza de date de care dispun primăriile pentru a acorda penalizările este în prezent incompletă, în condiţiile în care doar 60% din cele 3.500 care există în România au furnizat date despre locuitorii pe care îi deservesc pentru sistemul informatic cen tralizat al PAID.
"Cu toate acestea, chiar şi primăriilor restante noi le-am trimis informaţii cu privire la cei care au încheiat o asigurare obligatorie, aşa încât acestea îi pot identifica, prin excludere, pe localnicii care nu şi-au asigurat casele", a completat Marius Bulugea. Locuitorii neasiguraţi pot primi somaţie de la primărie pentru că nu figurează în baza de date a PAID cu o poliţă obligatorie. Proprietarii vor putea totuşi demonstra că îndeplinesc condiţiile legale, dacă deţin o poliţă facultativă care acoperă inclusiv cele trei riscuri asigurate de PAID, spune Bulugea. Totodată, atrage atenţia acesta, baza de date va putea fi folosită anii viitori: "Să nu uităm că poliţele trebuie reînnoite".
În aceste condiţii, românii nu se tem de penalizările pe care le-ar putea primi şi nu se grăbesc să cumpere poliţe. "Ritmul de subscriere a scăzut mult în ultimul timp, de la circa 10.000 de poliţe încheiate într-o singură zi, în apropierea datei de 5 august, până la circa 2.000 de poliţe, ieri. Săptămâna trecută s-au încheiat zilnic 2000- 2.500 de poliţe", spune Bulugea. Potrivit acestuia, în prezent au asigurare obligatorie de locuinţă circa 10% din casele care tre buie asigurate, deci circa 850.000 de poliţe, în condiţiile în care numărul total de locuinţe din România este de peste 8 milioane. Acestora li se adaugă cei care au încheiat o poliţă facultativă, ceea ce urcă ponderea celor care au casele asigurate la circa 30 – 35% din numărul total de proprietari. 500 de lei este amenda maximă pe care o primeşte proprietarul care nu a achiziţionat până acum o poliţă STATISTICĂ Primăriile întârzie transmiterea datelor Până la finele anului, Bulugea se aşteaptă ca doar 10 – 15% dintre primării să rămână în afara sistemului care centralizează datele privind asiguraţii cu poliţe obligatorii. Dintre aceste judeţe ar putea face parte Sălaj, Covasna, Vaslui, Botoşani, Călăraşi, unde există posibilităţi reduse de racordare la sistemul informatic, spune Bulugea. Primăriile din Bucureşti şi Argeş au fost printre primele care s-au racordat la acest sistem. Baza de date a PAID poate fi consultată de orice primărie din ţară, accesul făcându-se cu ajutorul unui user name şi a unei parole, spune Bulugea. Chiar dacă nu au trimis date despre locuitorii care le sunt arondaţi, primăriile pot consulta lista cu asiguraţii, publicată de PAID, şi, prin excludere, pot găsi localnicii pasibili de pedeapsă. Ce se întâmplă însă cu localnicii care au încheiat poliţe după data de 5 august, fie acestea obligatorii sau facultative? Potrivit lui Marius Bulugea, cel mai probabil, aceştia nu vor fi penalizaţi de către primării. În opinia sa, cele mai interesate să grăbească ritmul subscrierilor sunt primăriile localităţilor care au trecut deja prin dezastre naturale, ca inundaţiile.
Citiți și:
- Cum se vor aplica amenzile pentru casele neasigurate
- Cum asiguri cât mai bine casa cu o primă de 20 de euro pe an