A venit iarna şi odată cu ea bătăile de cap inerente pentru şoferii care hotărăsc să se urce la volan fără a respecta prevederile legale, referitoare la modul în care se cirulă în condițiile anotimpului rece.
OG 5 2011 (sau „Legea cauciucurilor de iarnă”), intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011, prevede că circulația autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca maşinile respective să fie prevăzute cu anvelope de iarnă este interzisă, contravenienții expunându-se la riscul de a plăti amenzi usturătoare.
Șoferii care nu respectă textul respectivei Ordonanțe de Urgență riscă să rămână fără certificat de înmatriculare, situație în care vor primi o dovadă înlocuitoare, fără ca aceasta să îi dea, însă, celui sancționat drept de circulație în trafic.
Talonul va ajunge din nou în buzunarul şoferilor doar după ce vor face dovada că şi-au echipat corespunzător mașina cu anvelope de iarnă. În plus, contravenienții vor fi obligați să plătească amenzi al căror cuantum se situează între 1.305 și 2.900 de lei (în condițiile în care punctul de amendă s-a majorat, de la 1 februarie 2018, la 145 de lei). Noutatea, în 2018, este că șoferii pot plăti jumătate din amenda primită, în termen de 15 zile.
Anvelopele de iarnă sunt necesare şi din alt punct de vedere; acela că, în cazul în care şoferii ale căror maşini nu au fost echipate corespunzător, sunt implicați în accidente, firmele de asigurări nu sunt dispuse să plătească despăgubiri.
Prețuri piperate
Prețul unor anvelope noi, de calitate, este destul de piperat, în funcție de mărimi. Astfel, cele cu dimensiunile 185/65/R15 variază de la 170 la 300 de lei per bucată, în timp ce pentru un pneu cu dimensiunile 205/50/ R16 şoferii trebuie să scoată din buzuar o sumă cuprinsă între 190 și 500 de lei per bucată.
Anvelopele de iarnă se pot identifica ușor prin prezența pe laterale a literelor M si S, sub forma: M+S, M.S. sau M&S, fiind simbolurile certificate de RAR. O variantă mai ieftină, dar neindicată datorită vechimii, uzurii sau a micilor umflături ale cauciucurilor de iarnă, care pot duce la deteriorarea rapidă a acestora, este cea a anvelopelor secondhand. Scăderea temperaturii din termometre, înregistrată în acest sfârşit de săptămână, ca şi anunțul de ninsori al meteorologilor, i-a determinat pe şoferi să ia deja cu asalt magazinele, în fața cărora se formează cozi interminabile.
Potrivit legii, trecerea la anvelopele de iarnă se face în momentul în care temperaturile scad sub 7 grade Celsius.