Casele de asigurări de sănătate au făcut controale-fulger la medici pentru a verifica corectitudinea concediilor medicale şi au dat sancţiuni uriaşe. Doctorii acuză „regimul de teroare”.
Medicii de familie reclamă faptul că sunt supuşi unui regim de teroare din partea caselor judeţene de asigurări de sănătate, sub pretextul verificării actelor pentru cei cărora le eliberează concedii medicale. În ultima săptămână, numeroşi doctori de familie au fost sancţionaţi cu amenzi între 2.500 şi 5.000 de lei pentru „chichiţe” birocratice.
În replică, reprezentanţii caselor de asigurări spun că dau amenzi pentru că certificatele medicale nu respectă legea. Doctorii ameninţă că nu vor mai acorda deloc concedii, rezilind contractele cu asigurările.
„Caută cu orice preţ să ne sancţionze”
La Tulcea, din 40 de cabinete ale doctorilor de familie controlate, în 20 s-au dat sancţiuni. „Cei de la casa de asigurări au misiunea de a căuta cu orice preţ un element de sancţiune. La noi s-au dat amenzi pentru că nu exista noul tip de adeverinţă de la angajator, cu toate că respectivul concediu era dat înainte de intrarea în vigoare a noii legi privind concediile medicale”, spune Simona Sopov, reprezentant al medicilor de familie din Tulcea.
Doctorii sunt nemulţumiţi de cuantumul uriaş al amenzilor, care ajung la 5.000 de lei pentru un cabinet, întregul lor venit pe o lună. „La Timiş, iniţial, cei care plăteau în 24 de ore puteau achita jumătate din sumă, acum nu se mai poate, aşa a cerut CNAS. Problema e că nu s-a comunicat metodologia de control, iar sancţiunile nu se dau pentru că oamenii nu ar fi fost bolnavi, ci pentru lucruri care depind şi de angajatori”, explică Claudia Iftode, reprezentant al medicilor de familie din Timiş.
Timiş: sancţiuni de 213.000 lei
În replică, oficialii CJAS Timiş spun că a crescut alarmant numărul de concedii date: de la 12.660 în ianuarie la 18.995 în aprilie. Corpul de control al CJAS Timiş a verificat aleatoriu 36 de medici de familie şi specialişti. „22 dintre aceştia au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 213.500 de lei”, spune Mariana Mocioalcă, purtătoarea de cuvânt a CJAS Timiş.
„Medicii au eliberat concedii fără declaraţia pe proprie răspundere prevăzută de lege, fără adeverinţa în care să fie trecut numărul de zile de concediu medical ale pacienţilor pe ultimele 12 luni, precum şi fără adeverinţa de la angajator că s-a virat contribuţia la fondul de sănătate”. În plus, au fost verificaţi la domiciliu patru asiguraţi, aflaţi în concediu medical. Toţi au fost găsiţi acasă. (A contribuit Georgeta Petrovici)