De ce să ne batem capul să vopsim pereţii în culori vii, când albul e atât de elegant şi se potriveşte perfect oricărui tip de cameră?
Întrebarea e legitimă, iar răspunsul designerilor complex. Ei ne recomandă să nu ne temem de culoare, dar nici să nu ne hazardăm în combinaţii nepotrivite. Ţineţi cont de lumina din cameră Dimensiunea camerei şi luminozitatea sunt primele aspecte care trebuie luate în considerare înainte de alegerea culorilor, în aşa fel încât, prin aplicarea lor, să nu obţinem efecte nedorite şi greu de eliminat ulterior. „Dacă alegem să colorăm tavanul în aceeaşi culoare cu pereţii, camera va părea mai joasă, pe când dacă folosim o nuanţă mai deschisă pentru tavan vom crea un efect de înălţime”, explică Ştefan Teodorescu, reprezentant al companiei producătoare de vopsele Fabryo Corporation. Ivoire şi ocru pentru un aer rustic
Designerul Diana Borundel re comandă vopsirea pereţilor respectând stilul care se regăseşte în mo bilier şi finisaje şi combinând două sau cel mult trei nuanţe din aceeaşi gamă de culoare. Un amalgam de culori nu face decât să încarce camera inutil şi deranjant.
Într-o încăpere în stil modern, în care se află sticlă, gresie şi inox, e preferabil ca pereţii să fie al bi. Aceştia dau luminozitate şi conferă efectul optic de lărgire a spaţiului. Pentru astfel de încăperi sunt potrivite pastelurile. Nu sunt recomandate culorile puternice, decât dacă printr-o nuanţă tare se doreşte evidenţierea unei decoraţiuni. În acest caz, culoarea se poate regăsi şi în perdele, în husele scaunelor şi chiar în elementele de mobilier. Adepţii stilului rustic pot opta pentru nuanţe terne, cât mai aproape de na tural: ivoire, ocru, maro, bej, crem, alb. Simplitatea şi discreţia sunt cuvintele-cheie pentru camerele clasice. Designerul Diana Borundel precizează că în aceste încăperi este la modă tapetarea unui singur perete, restul fiind albi sau într-o culoare neutră, cum ar fi bej, crem, maro sau gri. Terapie prin privire
Dincolo de estetica lor, culorile au şi efect terapeutic. Ele pot relaxa sau pot induce o stare de nervozitate. Ne pot exalta sau ne pot face iras cibili.
O încăpere în care predomină culoarea roşie poate crea o stare inexplicabilă de iritare, în timp ce o cameră cu pereţi roz-pal diminuează agresivitatea.
Albastrul, într-o nuanţă deschisă, predispune la introspecţie şi are efect relaxant. O cameră cu pereţi coloraţi în albastru închis este considerată a fi un spaţiu propice depresiilor.
Violetul, ca şi albastrul, este culoarea care stimulează in te ligenţa, ceea ce îl face ideal pentru spaţiile de lucru amenajate acasă şi chiar pentru unul dintre pereţii din camera în care îşi fac temele copiii. Un perete galben-pal în dormitor transmite optimism, ajută la relaxare şi este eficient în combaterea stresului.