Ambulanţa - cu maşini moderne, dar fără personal

Serviciul de Ambulanţă din Curtea de Argeş are, după lungi aşteptări, dotările necesare unei unităţi sanitare de profil.

Ambulanţa din Curtea de Argeş are acum opt maşini bune, dintre care trei nou-nouţe, dar are şi o deficienţă vitală: duce lipsă de asistenţi medicali şi de medici. Aceştia preferă să meargă să lucreze în Anglia, pentru 1.000 de lire sterline pe lună, decât să stea la Curtea de Argeş pe un salariu de 700 de lei.

„Aveam personal şi nu aveam maşini, cădeau pe drum cu noi. Acum avem maşini, nu avem cu cine. Nu e bine deloc“, spune Marius Popescu, medicul coordonator al Ambulanţei. Maşinile, la umbră în garaj

Doar trei medici muncesc la Ambulanţa din Curtea de Argeş, şi asta pentru că nimeni nu mai vine să se angajeze. Aici lucrează trei medici, 11 asistenţi şi 20 de ambulanţieri.

„Mai avem nevoie de încă cel puţin doi doctori şi trei asistenţi, pentru că se lucrează în ture şi e dificil“, spune Marius Popescu. El şi colegii săi trebuie să asigure serviciul medical pentru o zonă cu peste 20.000 de locuitori. Uneori maşinile stau în garaj, iar şoferii le şterg de praf şi controlează nivelul uleiului, pentru că nu are cine să iasă pe traseu cu ele.

„Avem nevoie urgentă de personal. Îi rog pe argeşeni să înţeleagă faptul că atunci când ajungem mai târziu la solicitările lor o facem pentru că nu are cine să plece. Sunt cazuri când în tură sunt doar doi asistenţi, iar când au plecat împreună au încuiat uşa după ei“, spune medicul coordonator. În zonă sunt două şcoli sanitare, dar cei care termină acum studiile nu ştiu cum să plece mai repede din ţară. Mariana are 27 de ani şi a absolvit cursurile Şcolii de asistenţi medicali de la Piteşti.

„Să muncesc în ture pe patru cinci milioane, nu cred. Am o prietenă care e plecată în Anglia de trei ani, la un azil de bătrâni, şi câştigă 1.000 de lire pe lună. Acolo mă duc. Să fac actele şi sunt plecată“, plănuieşte tânăra.