Ambitia obsesiva creste riscul de esec

Spiritul competitiv dus la extrem provoaca frustrari, nemultumiri permanente fata de propria persoana si mareste nivelul de stres

Frustrarea sau nemultumirea de sine continua sunt semne clare ca dorinta de a fi in permanenta in competitie a devenit nociva. Psihologii sustin ca este bine sa aveti un spirit competitiv, mai ales daca va motiveaza si va determina sa faceti lucrurile mai bine. Daca insa ati ajuns sa va comparati permanent cu ceilalti sau chiar sa le sabotati munca pentru a va pune intr-o lumina mai buna, este cazul sa va evaluati situatia.

Psihologul Bogdana Bursuc, de la Behaviour Center, va recomanda sa invatati intai sa va acceptati greselile si limitele, altfel va veti frustra si mai rau.

Persoanele aflate mereu in concurenta nu-si accepta greselile

Asumarea esecurilor este primul pas de a scapa de un spirit competitiv care va face rau. „A gresi este omeneste, asta trebuie sa invete cei care isi doresc prea mult de la ei”, spune psihologul Bogdana Bursuc. In limitele normale, competitivitatea e benefica, deoarece va determina sa va autodepasiti si sa faceti lucrurile mai bine.

Cand ati ajuns sa va comparati incontinuu cu ceilalti si sa va simtiti frustrati ca nu sunteti mereu primii, atunci competitivitatea a devenit nociva. Mai mult, daca sabotati munca sau planurile celorlati si atrageti atentia asupra rezultatelor slabe ale colegilor de serviciu, numai pentru a distrage atentia de la propriile esecuri, psihologul va sfatuieste sa luati masuri.

Altfel, ati putea sa deveniti din ce in ce mai frustrat, stresat si nemultumit de propriile realizari. In timp, exista posibilitatea sa va indepartati si de prieteni. Persoanele competitive vor mereu sa aiba dreptate si sa fie primele, chiar in grupurile de prieteni, spun specialistii.

„In primul rand stabiliti-va standarde realiste, care pot fi atinse fara un efort extraordinar”, spune Bogdana Bursuc. Astfel, exista un risc si mai mic sa faceti greseli. Insa, chiar daca apar erori, trebuie sa va obisnuiti cu gandul ca sunt normale si sa nu faceti o tragedie din ele. Deoarece persoanele competitive au mereu tendinta de a se compara cu cei din jur, psihologul va sfatuieste sa va evaluati frecvent realizarile din prezent cu propriile realizari din trecut, mai degraba decat cu munca altora.

In plus, persoanele foarte ambitioase ar trebui sa se fereasca de sporturile care le dezvolta si mai mult spiritul competitiv nociv, avertizeaza specialistii.

„Tu de ce nu faci ca fratele tau?”

Desi nu ne nastem cu el, sentimentul de competitie este dezvoltat din copilarie, in familie, in grupul de prieteni sau la scoala. „Persoanele foarte competitive doresc sa-i depaseasca mereu pe ceilalti, cu care se si compara. Din copilarie, toata lumea i-a comparat cu ceilalti copii. Parintii le-au zis mereu „Uite ce fac copiii vecinilor, tu de ce nu poti?” sau mai rau: „Tu de ce nu faci ca fratele tau?”„, explica psihologul.

Cu timpul, raportarea la ceilalti produce modificari in comportament, mai ales daca nu reusiti sa-i depasiti in realizari. Explicatia e simpla. „Tot timpul se va gasi cineva mai bun. Pentru a-l depasi, o persoana competitiva va prelua asupra sa responsabilitati, va munci „pe branci”„, mai spune psihologul Bogdana Bursuc.

Exista o alta situatie, la fel de nociva, in care o persoana competitiva nu accepta sa mai ia nicio sarcina, de teama esecului, mai spune specialistul.

Referinte

Bogdana Bursuc

Psiholog clinician, Behaviour Center Pregatire in psihoterapia cognitiv comportamentala Publicatii aparute in tara si in strainatate in domeniul dezvoltarii abilitatilor sociale si emotionale si in modificarea comportamentala