Ambianţă cu fotolii

Pe lângă utilitatea lor, aceste piese de mobilier cântăresc destul de greu în amenajarea cu bun gust a unei camere.

Ajungi acasă după o zi de muncă, eşti obosit şi nu-ţi doreşti altceva decât să stai. Fie te aşezi în faţa televizorului, fie într-un colţ retras unde citeşti o carte sau o revistă. Cert este faptul că ai nevoie de un loc al tău, în care să stai şi să te simţi confortabil. Singura piesă de mobilier, din întreaga casă, care îţi poate satisface această dorinţă nu este alta decât fotoliul.

Deşi factorul decisiv în alegerea sa este aspectul, trebuie să ştii de la început că, mai întâi de toate, în fotoliul tău trebuie să te simţi bine. Dacă nu îţi place cum arată, îi poţi confecţiona o husă, însă dacă nu te simţi confortabil stând în el... „Fotoliile sunt extrem de importante pentru valoarea lor funcţională, dar şi pentru că pot fi obiecte de design în sine. Spre exemplu, un fotoliu roşu ar putea fi un accent de culoare“, argumentează Roze Chira, arhitect al firmei Knox Design.

La modă

Unul dintre modelele în vogă din această perioadă e fotoliul în formă de sac, umplut cu granule de polistiren. Avantajul acestuia e că îşi modelează forma după corpul tău. O alternativă nonconformistă şi mult mai ieftină este realizarea sa din ziare mototolite, îmbrăcate în folie subţire transparentă. Acest gen este potrivit mai ales pentru interioarele hi-tech sau pentru camera adolescenţilor.

Referitor la noile tendinţe, designerul Ioana Antal afirmă: „Noul trend ne duce la combinaţii neconvenţionale de stiluri, adică o canapea modernă alături de un fotoliu clasic“. Ea sugerează şi o combinaţie între modele: un fotoliu cu un material floral clasic lângă unul abstract, modern. O combinaţie considerată de efect, spune specialista, o constituie fotoliile cu imprimeuri personalizate, alese în funcţie de casa respectivă şi făcute la comandă. „Fotoliul cu o linie clasică, pe care s-a montat o tapiţerie modernă, este foarte căutat“, adaugă Ioana Antal.

Ce să cumperi

Din multitudinea de modele, este destul de dificil de ales un fotoliu. Cert este că, pe lângă aspect, trebuie ţinut cont şi de cât de confortabil este. Şi, spun specialiştii, n-ar fi rău dacă produsul ales ar fi unul de firmă. Şi asta nu pentru că este obligatorie încadrarea în tendinţe, ci pentru că reprezintă o siguranţă pentru calitate. „În primul rând, când vorbim despre produse «de firmă» în mobilier ne referim la acele câteva companii care determină tendinţele momentului. Cele «no name» copiază, mai devreme sau mai târziu, aceste firme. În al doilea rând, este greu să întâlneşti o companie mare care să folosească produse de calitate medie. În principiu, tot ce înseamnă «de firmă» înseamnă, automat, şi o calitate înaltă“, consideră Şerban Cismărescu, general manager al Innova. "Noul trend ne duce la combinaţii neconven- ţionale de stiluri, adică o canapea modernă alături de un fotoliu clasic." - Ioana Antal, designer DE PREFERAT Ceva mai scump, dar cu siguranţă autentic

Specialiştii spun că, dacă îţi doreşti produse originale, este bine să le achiziţionezi de la importatori autorizaţi. „Doar în acest caz putem să fim siguri că produsul este autentic. Este valabil şi pentru piese «semnate», dar şi pentru cele care nu sunt atât de bine percepute ca fiind ale unui anume designer. În cazul brandurilor importante, precum Minotti, B&B, Kartell, Giorgetti, Flexform, nu există produse care să nu aibă în spate numele unui designer important“, consideră Şerban Cismărescu. Deşi sunt mai costisitoare decât produsele din magazinele universale sau din cele de cartier, garanţia oferită, calitatea şi chiar mândria de a avea o piesă de bun gust fac să merite efortul.

ACCESORII. Fotoliile negre pot fi înviorate cu câteva pernuţe alb-negre COMBINAŢIE. Şezlongul din lemn pune în evidenţă clasicele fotolii albe