Începerea proiectului de instalare a conductei care va aduce gaze din Marea Neagră, dezvoltat de compania americană Black Sea Oil &Gas alături de compania românească GSP, a scos în evidență, pe lângă importanța uriașă a evenimentului, modul total diferit al oficialilor români și americani de a spune lucrurilor pe nume.
Investitori, afaceriști, diplomați, politicieni, specialiști în explorarea și exploatarea hidrocarburilor au fost invitați la Vadu, la doi pași de renumita plajă sălbatică și de o cherhana liniștită, unde compania Grup Servicii Petroliere a anunțat începerea etapei de instalare a conductei de peste 120 de km, care va aduce gaze în România din platoul continental al Mării Negre. La intrarea în producție, cantitatea de gaze exploatată va acoperi 10% din necesarul de gaze al României.
Primele gaze din zăcămintele din Marea Neagră care fac obiectul Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia din largul Marii Negre al Black Sea Oil & Gaz, ar putea intra în sistemul naţional de transport la mijlocul anului viitor, a declarat preşedintelui GSP, Gabriel Comănescu. El a prezentat, oficialilor, date tehnice. Oficialii, premierul Ludovic Orban, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministerul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Mediului Costel Alexe, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman.
Invitați la microfon, oaspeții români s-au întrecut în vorbe amabile, frumoase, optimiste, elogioase la adresa partenerilor americani. „Practic este un moment simbolic care arată voința clară de a finaliza un proiect extrem de important pentru România, începerea exploatării primului zăcământ de gaz natural aflat offshore. În acest proiect sunt implicate două companii Black Sea Oil & Gas, care lucrează în parteneriat cu Grupul de Servicii Petroliere. O ilustrarea foarte concretă a parteneriatului strategic dintre România și SUA”, a spus, împreunându-și degetele de la mâini, premierul Ludovic Orban.
Iar ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, printre alte amabilități că „România, prin începerea lucrărilor la conducta submarină din cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia Gas Development MGD, a făcut un pas important şi se asigură că probabil va fi prima ţară care va scoate gaze naturale din Marea Neagră”. Ceilalți miniștri au aplaudat și au urmărit filmulețul de pe ecran. Oamenii din echipa premierului vorbeau la, sau se uitau, în telefon.
Atitudinea oficialilor români este însă cu totul diferită de cea a „partenerului strategic”. Pentru Mark Beacom, reprezentantul companiei americane Black Sea Oil & Gas nu a părut deloc greu să amintească faptul că a luptat, aici, în România, pentru acest proiect și în final, a reușit. Nu a avut rețineri în a spune că România nu este singura țară cu deschidere la Marea Neagră și că „avem mulți alți vecini care, cu disperare, incearcă să ajungă la momentul la care noi ne aflăm acum”.
Mark Beacon s-a arătat convins că „nimeni nu-și dorește, uitându-ne la România, ca țara noastră să importe gaz de la alți producători din jurul Mării Negre în condițiile în care noi avem un potențial atât de mare”. În opinia lui,„România nu ar trebui să importe în acest moment nici un metru cub de gaz, toți banii care se plătesc pentru importurile de gaze de fapt se duc în afara țării”.
Investitorul american crede că e nevoie o schimbare de paradigmă, România trebuie să fie mândră de resursele ei. Mark Beacon nu a uitat de „taxa pe lăcomie”, în urma căreia companiile au avut de tras. „Pentru ca Marea Neagră să își ia într-adevăr zborul, este absolut necesar ca toată legislația ostilă investițiilor în zăcămintelor de hidrocarburi din Marea Neagră, care a fost adoptată în anul 2018, să dispară complet. Iar acele reguli, care în acest moment, permit companiilor străine și producătorilor străini de gaz să aducă resurse naturale în țara noastră, în detrimentul companiilor locale și a producătorilor locali, trebuie să dispară”.
Deja cunoscut pentru declarațiile sale tranșante, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a tăiat în carne vie. Diplomatul a precizat că „acest proiect este un pilon cheie al parteneriatului strategic SUA-România”, amintind că în august 2019, la casa Albă, când președintele Trump l-a găzduit pe președintele Klaus Iohannis, un subiect cheie a fost consolidarea cooperării energetice.
„Țările noastre au subliniat opoziția comună a Statelor Unite și a României față de Nord Stream 2 și eforturile noastre de a asigura o securitate energetică mai mare pentru Europa și de a reduce dependența de gazul rusesc”, a declarat Adrian Zuckerman, explicând că „Rusia își adoptă planul de a domina și controla piețele de energie din Europa Centrală printr-o rețea de infrastructură”.
”Moscova folosește gazul natural pentru a șantaja politic și a constrânge guvernele vulnerabile din această regiune. Seduce politicienii lacomi și produce oligarhi miliardari pentru a da ordine si comenzi în toată Europa - de la cele mai mari economii ale continentului până la cele mai mici și mai slabe țări ale sale. A tăiat tranzitul de gaze prin Ucraina pentru a amenința piețele care depind de acesta și urmărește conducte precum NordStream 2 pentru a înfometa Ucraina de veniturile vitale ale statului.
Slăbeste guvernul moldovenesc și pune bunăstarea oamenilor săi în pericol în timpul iernii, când lipsa de gaz ar însemna o moarte sigură pentru mulți. În Grecia, partenerii Rusiei s-au îmbogățit extrem de mult și încearcă să își extindă rețeaua și influența în întreaga regiune”, a continuat ambasadorul american.
Pentru el, „România este o insulă de libertate a gazelor înconjurată de o mare de Gazprom”., iar „tentaculele Moscovei ajung prin Ucraina, Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia și Turcia - toate economiile naționale și relațiile comerciale care se bazează periculos pe gazul rusesc”. A amintit că „România este un aliat vital al NATO în Europa Centrală și, alături de Polonia, formează elementul esențial al Flancului Estic, sprijină securitatea noastră reciprocă și o regiune a Mării Negre fără agresiuni”.
Și, ca de obicei, la final, Adrian Zuckerman a spus: „Mulțumesc, Dumnezeu să vă binecuvânteze!”
(Sursa Foto-GSP)