Ambasadorul SUA acuză şefii din energie de amatorism

Diplomatul american Mark Gitenstein spune că România nu-şi poate moderniza sistemul energetic din cauza directorilor din domeniu, care nu au experienţă şi sunt numiţi politic.

Utilizarea profiturilor companiilor de stat pentru a acoperi găurile bugetului, baronii de la aceste societăţi, dar şi faptul că societăţile din energie sunt conduse de oameni fără experienţă, numiţi politic – sunt câteva acuze dure pe care Mark H. Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, le-a făcut la adresa autorităţilor române ieri, într-o declaraţie făcută la deschiderea şedinţei de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti.

Oficialul a afirmat că, doar pentru a moderniza sectorul energiei, România are nevoie de aproximativ 10 miliarde de dolari. "Acest lucru nu poate fi realizat doar cu veniturile obţinute din taxe. Iar acest lucru nu se va realiza atât timp cât aceste active aparţin unor întreprinderi de stat conduse de oameni lipsiţi de experienţă, apropiaţi de mediul politic, care iau decizii nu în funcţie de ceea ce este mai bine pentru companie, ci în funcţie de interesele proprii", a spus diplomatul, citat de Agerpres.

Companiile de stat, "puşculiţa" guvernului

El a spus că baroni care beneficiau de "pomeni generoase" din partea guvernului au existat şi în SUA, în urmă cu 100 de ani, însă au fost adoptate legi antitrust şi create pieţe de capital cu ajutorul cărora bogăţia concentrată în mâinile câtorva oligarhi a fost redistribuită către americanii obişnuiţi.

O altă critică a ambasadorului Mark Gitenstein este faptul că guvernul român a folosit, în unele cazuri, profiturile companiilor de stat pentru a astupa găurile bugetului. Potrivit diplomatului american, Guvernul a folosit aceste companii de stat pe post de "puşculiţă" pentru a rezolva pe termen scurt problemele de flux de numerar. "De exemplu, anul trecut, companiei Romgaz i s-a cerut să facă o donaţie de 100 milioane euro guvernului, pentru acoperirea unor urgenţe bugetare, iar reprezentanţii guvernului în consiliul de administraţie au fost mandataţi să aprobe cererea", a exemplificat acesta.

Exemplul polonez

Potrivit ambasadorului american, autorităţile române trebuie să rezolve problema companiilor de stat după exemplul Poloniei, care a vândut pe bursă participaţii la companiile energetice.

"Polonia a reuşit nu oferind tratament preferenţial aliaţilor politici care să cumpere activele la o valoare sub preţul pieţei, ci folosindu-şi piaţa de capital", a precizat Gitenstein.

WIKILEAKS

"Raţă şchioapă" nu e o expresie critică

Expresia "raţă şchioapă", prin care a fost caracterizat guvernul Boc în octombrie-noiembrie 2009, nu este una critică şi se referea la faptul că executivul se afla la sfârşit de mandat şi funcţiona în continuare, în aşteptarea unui nou mandat, a declarat Mark Gitenstein, ambasadorul SUA.

"Nu este o expresie critică, este una colocvială care înseamnă că mandatul unui guvern s-a încheiat şi aşteaptă un nou mandat. Este valabilă şi pentru Congresul american atunci când mandatul i s-a încheiat şi încă funcţionează", a precizat, ieri, ambasadorul american.

"Am văzut că a fost tradus greşit şi mi-am dat seama că nu mai trebuie să folosesc expresii colocviale americane pentru că nu sunt traduse corect în română", a spus oficialul SUA.