Autorităţile române trebuie să se asigure că programele educaţionale despre Holocaust sunt obligatorii, pentru că sunt încă persoane care neagă Holocaustul sau faptul că a avut loc în România, se arată în mesajul ambasadorului Israelului la Bucureşti, citit miercuri în plenul Senatului.
O reprezentată a Ambasadei Israelului la Bucureşti a citit mesajul ambasadorului Dan Ben-Eliezer, în şedinţa solemnă de comemorare a Holocaustului din România.
"România a făcut paşi importanţi în recunoaşterea Holocaustului, subliniind înţelegerea responsabilităţii societăţii româneşti privind istoria sa. Cu respect, aş dori să-mi exprim aprecierea faţă de Guvernul României pentru legislaţia împotriva negării Holocaustului, pentru poziţionarea împotriva declaraţiilor antisemite, pentru introducerea studiului Holocaustului în şcoli. Dar astăzi sunt încă oameni care, din ignoranţă sau maliţiozitate, neagă Holocaustul sau faptul că a avut loc în România. De aceea este foarte important ca autorităţile române să se asigure că programele educaţionale despre Holocaust sunt dezvoltate mai departe şi considerate obligatorii", se arată în mesajul ambasadorului israelian. Dan Ben-Eliezer s-a declarat convins că România şi Israelul vor continua să-şi unească forţele şi pentru educarea generaţiilor viitoare în spiritul toleranţei, relatează Agerpres.
"Este convingerea mea că ambele ţări, care au avut relaţii excelente şi cooperări strânse în diverse sectoare, vor continua să-şi unească forţele în educarea viitoarelor generaţii despre trecutul nostru în spiritul toleranţei, demnităţii umane şi păcii", a subliniat diplomatul în mesajul său. În context, el a evidenţiat importanţa luptei împotriva antisemitismului, care, în opinia sa, mai poate fi încă simţit şi în prezent.
"Astăzi este o zi solemnă de comemorare a celor 6 milioane de evrei - bărbaţi, femei şi copii - care au pierit în Holocaust şi a sutelor de mii de evrei români care au fost spoliaţi de bunurile, drepturile şi de vieţile lor. (...) Antisemitismul mai poate încă fi simţit în zilele noastre moderne şi avem o obligaţie pentru viitor de a identifica, de a combate şi de a protesta faţă de rasism, xenofobie şi antisemitism, pentru a garanta că Holocaustul nu se va mai întâmpla niciodată. (...) Aceasta este o luptă dusă de Statul Israel şi de întreaga naţiune evreiască. Aceasta ar trebui să fie o luptă dusă de guverne şi de cetăţeni din întreaga lume", consideră Dan Ben-Eliezer.