Ambasadorul Republicii Coreea la Bucureşti, Im Han-taek, aflat astăzi la Constanţa, a vizitat Staţia de Epurare Constanţa Sud şi sediul Regiei Autonome Judeţene de Apă (RAJA).
Ambasadorul Im Han-taek a făcut referire şi la litoralul românesc, dar şi la alte destinaţii unde ar putea fi atraşi turiştii din Coreea de Sud, "care pană acum vin în număr mare în Ungaria, Cehia, Austria şi Turcia". Singurii coreeni care vizitează destinaţiile turistice precum Delta Dunării, Transilvania sau Bucovina sunt cei care lucrează în România. Pe de altă parte, directorul RAJA Constanţa, Felix Stroe, l-a informat că în premieră în România, la Staţia de Epurare Constanţa Sud se montează o instalaţie bazată pe soluţia unei companii coreene, lider mondial în domeniul gestionării nămolurilor rezultate din procesul de epurare al apei. "Este cea mai importantă problemă a unei staţii de epurare, nămolul rezultat trebuie transportat, depozitat în halde special amenajate şi este evident că trebuie ca această cantitate să fie cât mai mică. Prin tehnologia coreeană, gradul de extragere a nămolului este de 10-12%, adică din 100 litri de apă uzată rezultă 10-12 kg de nămol", a explicat Felix Stroe. Judeţul Constanţa are 12 staţii de epurare a apei uzate, cele mai multe din România, iar în următorii trei ani RAJA va mai construi alte cinci staţii. "Gestionarea nămolului este una din cele mai costisitoare probleme ale activităţii de epurare a apelor, iar prin intermediul agenţiei guvernamentale Kotra din Coreea, avem acces la produse care sunt superioare tehnologiilor mondiale de vârf, în condiţii de preţ mult mai avantajoase", a mai precizat directorul RAJA. Vizită de lucru în Coreea de Sud
Al doilea proiect cu partea coreeană, aflat în stare avansată, este dezvoltarea unei capacităţi de producţie energie neconvenţională. RAJA Constanţa consumă peste 1 milion de euro pe lună pe energia electrică pentru că "operăm peste 5.000 km de conducte principale de apă, canalizare şi epurare, sute de staţii de pompare, 400 de foraje la adâncimi de pană la 1100 metri şi 12 staţii de epurare". De aceea, RAJA a obţinut un împrumut BERD în valoare de 200 milioane euro pentru construirea unui câmp eolian care "va avea o capacitate dublă faţă de consumul actual de energie electrică. Oricum o parte din energia disponibilă o vom vinde pe piaţa liberă, ceea ce ne va permite să returnăm creditul fără să scoatem niciun ban din buzunar". RAJA va folosi capacităţi eoliene fabricate în Coreea de Sud şi care "sunt la fel de eficiente tehnologic ca şi cele din Europa sau SUA, dar imbatabile la preţ" . Decizia a fost luată după ce o delegaţie a RAJA Constanţa s-a întors recent din Coreea de Sud dintr-o vizită de prospecţie la mai multe companii coreene "furnizoare de vârf pe plan mondial de aceste tehnologii". RAJA Constanţa intenţionează să continue programul de modernizare al Regiei în cooperare cu partea coreeană, "mai ales că de la 1 iulie intră în vigoare acordul de liber schimb semnat de Uniunea Europeană şi Coreea de Sud ceea ce înseamnă că produsele coreene vor intra în Europa fără taxe vamale"