Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Mark Gitenstein, a declarat astăzi că dacă România abordează problema nesancţionării parcărilor ilegale poate începe rezolvarea corupţiei.
"În România, dacă puteţi aborda această problemă a nesancţionării parcările ilegale, puteţi începe să rezolvaţi problema corupţiei şi veţi combate ideea că există oameni care sunt mai presus de lege", a spus oficialul american, care a participat la lansarea portalului "orasulmeu2020.ro" ce îşi propune să recâştige trotuarul pentru toţi cetăţenii oraşului Bucureşti, potrivit iniţiatorilor.
Oficialul american a adăugat că acest proiect le va demonstra cetăţenilor din anumite cartiere ale Capitalei că pot forţa autorităţile să aplice legea şi pot schimba lucrurile.
El a mai susţinut că portalul lansat marţi va le va oferi românilor puterea de a aborda problema pentru găsirea unor soluţii privind parcările.
"Ideea acestui proiect este de a le oferi cetăţenilor puterea de a convinge autorităţile să rezolve această problemă", a afirmat ambasadorul american, citat de Agerpres.
Mark Gitenstein a atras atenţia asupra pericolului reprezentat de maşinile parcate ilegal pentru persoanele cu dizabilităţi, dar şi pentru cei care îşi plimbă copii în cărucioare.
De asemenea, el a mărturisit că încă de la venirea sa în România, în urmă cu trei ani, a observat că una dintre problemele principale din Bucureşti este legată de parcare.
În final, el i-a felicitat pe iniţiatorii proiectului şi le-a urat succes.
Portalul a fost prezentat de către iniţiatorii proiectului, Răzvan Beschea şi Monica Ipate. Au mai susţinut discursuri cercetătorul Institutului de Biochimie al Academiei Române, Adina Milac, care este o persoană cu dizabilităţi, şi preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan.
Prin intermediul acestei platforme online se poate raporta direct către autorităţi ocuparea trotuarului în mod neresponsabil de către maşini, oferind în acelaşi timp şi o hartă a parcărilor, actualizată atât cu ajutorul autorităţilor, cât şi al utilizatorilor. De asemenea, proiectul îşi propune să creeze cu ajutorul utilizatorilor o hartă a căilor pietonale şi a pistelor de biciclete blocate. Cu ajutorul acestor informaţii echipa proiectului ""Oraşul Meu"" va cere autorităţilor rezolvarea problemelor.
"Oraşul meu 2020" este unul dintre proiectele online care au intrat în finala competiţiei Restart România, iniţiată de Techsoup cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite.