Ambasada Marii Britanii din Bucureşti a pornit un ambiţios program de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. În primul an, rezultatul a fost o scădere de 12%.
În 2007, ministerul britanic de externe a început derularea unui program pentru a-şi reduce amprenta de carbon şi a asigura eficienţa activităţilor sale de peste hotare. La doi ani după, a debutat şi programul oficial de „înverzire” a ambasadei de la Bucureşti. Atunci a fost înfiinţat Comitetul Verde - un grup de şapte voluntari care promovează iniţiativele prietenoase cu mediul în rândul angajaţilor ambasadei. Tot atunci a apărut şi un nou post în organigramă, şi anume ofiţer de mediu şi energie, poziţie deţinută de Livia Mincă. Pe scurt, programul global iniţiat de ministerul britanic de externe a oferit fiecărei ambasade posibilitatea de a-şi calcula emisiile de carbon la fiecare şase luni, metodă prin care se poate urmări evoluţia acestora, dar şi identifica sectoarele unde se pot face reduceri, precum şi soluţiile pentru a realiza acest lucru. Astfel, explică Livia Mincă, la ambasada din Bucureşti este folosit un soft special numit „Calculatorul de carbon”, unde sunt introduse date referitoare la consumul de resurse din diferite sectoare: energie (electricitate, combustibili fosili), transport (cu avionul, cu trenul, cu automobilul), apă, deşeuri etc. Apoi, datele sunt grupate pe perioade de câte şase luni, care se suprapun cu cele două sezoane ale anului: rece (octombrie – martie) şi cald (aprilie – septembrie). O reducere de 12% Astfel, cu ajutorul „Calculatorului de carbon”, ambasada a strâns date pentru ultimii doi ani, din octombrie 2008 până în septembrie 2010. „În primul an, amprenta totală a fost de 308.41 tone de carbon, iar în al doilea an de 270.84 tone, în scădere cu 12% (datele se referă doar la clădirile ambasadei)”, explică Livia Mincă, subliniind şi un detaliu interesant – diferenţe semnificative s-au înregistrat între sectoarele care generează emisiile de carbon. „De exemplu, sectorul energetic şi transportul cu avionul sunt responsabile pentru mai mult de 87% din totalul amprentei noastre de carbon. După primul an, în care am aflat nivelul de bază al amprentei de carbon, precum şi structura acesteia pe sectoare, am hotărât să nu ne propunem o ţintă pentru amprenta totală de carbon, ci să ne axăm pe reducerea consumului”, explică aceasta. Aşadar, ambasada şi-a propus ţinte specifice pentru electricitate (5%), gaz (5%) sau apă (10%), pe care le-a inclus în strategia anuală de mediu. În acelaşi timp a fost iniţiată o campanie de conştientizare a angajaţilor pentru a-i încuraja să închidă caloriferele atunci când birourile s-au încălzit suficient, să stingă luminile şi echipamentele electronice la sfârşitul programului de lucru (există etichete cu astfel de mesaje în toate birourile), să recicleze cât mai mult, să folosească mai puţină hârtie pentru imprimat etc. Paşii concreţi făcuţi de Ambasada Marii Britanii
- Strategie de mediu a ambasadei care include obiective şi ţinte concrete.
- Instalarea de controale inteligente pentru centralele termice din ambasadă şi de la reşedinţa ambasadorului, pentru ca acestea să funcţioneze doar în timpul orelor de program.
- Înlocuirea luminilor de mare capacitate din parcare cu unele eficiente energetic, cu un consum semnificativ mai mic.
- Înlocuirea treptată a becurilor incandescente cu cele economice.
- Introducerea unui sistem de reciclare a deşeurilor: hârtie, carton, plastic, sticlă, metal, baterii, becuri, electronice şi cartuşe de imprimantă. Acestea sunt ridicate săptămânal de la ambasadă, iar angajaţii care nu au posibilitatea de a recicla în zona unde locuiesc sunt incurajaţi să aducă deşeurile la ambasadă.
- Încurajarea mersului pe bicicletă.
- Reducerea numărului de zboruri preferând videoconferinţele.
- Reducerea flotei de maşini.
- Folosirea hârtiei reciclate pentru imprimante.
- Trimiterea de felicitările electronice, în locul celor tipărite.
Mai mult, ambasada este implicată şi în susţinerea şi promovarea campaniei 10:10, al cărei obiectiv este tot reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 10% într-o perioada de 12 luni. Campania a început în Marea Britanie şi a avut un succes foarte mare, astfel încât s-a extins la nivel global în doar câteva luni, explică Livia Mincă. Astfel, toamna trecută, România s-a alăturat reţelei 10:10, iar ambasada s-a numărat printre cele 82 de misiuni diplomatice britanice din întreaga lume înscrise în această mişcare. În plus, toate măsurile luate în cadrul programului de înverzire au fost alese pe criteriul amortizării ulterioare a costului de implementare prin economiile pe care le vor genera, precizează Livia Mincă. De exemplu, instalarea controalelor inteligente la centralele termice a fost o investiţie semnificativă, care a fost însă recuperată prin reducerea cu 40% a timpului de funcţionare a centralelor şi deci a cantităţii de gaz consumate. Totuşi, programul nu merge în totalitatea ca uns. „Cel mai dificil lucru este că nu ne aflăm într-un sistem închis în care să putem controla fiecare aspect în parte. În fiecare an ne propunem noi ţinte de reducere, însă suntem permanent supuşi unui set de variabile care pot influenţa rezultatele la sfârşitul anului. De exemplu, o iarnă mai friguroasă sau mai lungă va duce la un consum sporit de gaz, indiferent de cât de performant este sistemul de incălzire. De asemenea, faptul că ne desfăşurăm activitatea într-o clădire istorică limitează posibilitatea implementării de soluţii de eficienţă energetică moderne”, concluzionează aceasta. Mâine stingem lumina de la 20.30 la 21.30 Ora Pământului înseamnă mai mult decât o oră. WWF, organizaţia care coordonează campania (http://www.beyondthehour.org/) în România şi în întreaga lume, îndeamnă la acţiune. Dincolo de gestul simbolic de a stinge lumina şi de a ne alătura milioanelor de oameni care aleg să celebreze astfel planeta, suntem provocaţi să schimbăm ceva în modul în care trăim. Şi să o facem de acum. Apa, energia, mâncarea, maşina, toate sunt lucruri pe care le folosim zilnic şi al căror impact asupra mediului îl putem modifica. Sâmbătă, de la 20.30 la 21.30, zeci de oraşe din România vor stinge lumina timp de o oră.