Zeci de milioane de persoane din întreaga lume apelează la asistenții virtuali pentru a asculta muzică sau pentru a-i cere anumite servicii. Deși mulți dintre ei sunt entuziasmați de un asistent virtual, sunt și mulți alții care sunt speriați de dispozitivele care le-ar putea invada viața privată, temându-se să nu fie ascultați sau supravegheați.
În sediul Amazon din Pipera lucrează peste 1.000 de angajați români pentru a îmbunătăți asistentul digital Alexa. O parte dintre aceștia ascultă înregistrările din casele sau din birourile clienților, informează Bloomberg.
Angajații care ascultă înregistrările muncesc în medie nouă ore pe zi și uneori pot asculta și 1.000 de clipuri într-o singură tură, conform unor persoane care lucrează în sediul Amazon din București.
Toate înregistrările sunt transcrise și adnotate și apo ajuns într-un sistem software care are rolul de a face asistentul virtual Alexa să înțeleagă cât mai bine limbajul uman.
Angajații Amazon au mărturisit că uneori aut înregistrări îngrijorătoare, unele dintre acestea chiar au conotații criminale. Doi dintre angajații gigantul american au spus că au auzit într-o zi o înregistrare care părea să fie o agresiune sexuală.
Când e vorba de înregistrări „sensibile”, Amazon a declarat că are reguli stricte. În acest caz, angajații au întrebat dacă pot anunța poliția iar compania le-a spus că nu se amestecă în astfel de cazuri.
„Securitatea și intimitatea clienților noștri sunt lucruri pe care le luăm în serios” a transmis un purtător de cuvânt al companiei. „Adnotăm doar o foarte mică parte dintre înregistrări, pentru a putea îmbunătăți calitatea produsului” a continuat el.
„Avem măsuri de securitate stricte și o toleranță zero față de abuzarea sistemului nostru. Angajații nu au acces direct la informațiile care pot identifica dispozitivul sau persoanele” mai spune purtătorul de cuvânt. Amazon, în descrierea produsului și politica sa de confidențialitate nu spune explicit că aceste înregistrări sunt ascultate de oameni, iar utilizatorii pot opri această funcție.
Atunci când sunt înregistrate date confidențiale și care ar trebui să rămână secrete, angajații Amazon le marchează ca fiind ”date critice”.
Noul sediu Amazon din Pipera a fost inaugurat în 2018 și în prezent compania are peste 1.000 de angajați în România.
Amazon are peste 60.000 de angajați la nivel global. În ultimii ani, Amazon a devenit unul dintre cei mai mari angajatori din ultimii ani. Însă, mulți dintre angajații din Europa sunt nemulțumiți de condițiile de muncă oferite de gigantul american. În Germania și Italia au avut loc proteste masive din această cauză. Angajații acuză compania Amazon de condiții improprii de muncă și de salarii foarte mici.