Dosarul Vlad Pascu a primit o nouă amânare la instanța din Mangalia. Procesul va fi reluat pe 15 noiembrie pentru a permite părților să ia cunoștință de expertiza INML. De asemenea, judecătorul a dispus o altă expertiză medicală în cazul uneia dintre victime din accidentul de la 2 Mai.
Procesul accidentului de la 2 Mai a fost programat, inițial, pentru vineri, 18 octombrie. La acest termen a fost depus raportul de expertiză medicală realizat de INML și a fost dispusă o altă expertiză în cazul uneia dintre victimele rănite.
Vlad Pascu primește o nouă amânare
Instanța de la Judecătoria Mangalia a amânat dosarul pentru a da posibilitatea părţilor să ia cunoştinţă de raportul de expertiză depus la dosar. De asemenea, a fost solicitat o altă expertiză medico-legală şi pentru celălalt tânăr rănit în accident. În accidentul provocat de Vlad Pascu, în stațiunea 2 Mai, doi tineri au murit, iar alți trei au fost răniți.
Aflat sub influența drogurilor, tânărul a intrat cu mașina într-un grup de pietoni, noaptea, pe drumul care duccea spre stațiune. Accidentul s-a petrecut în data de 19 august 2023, pe DN 39, în jurul orei 5.25. După comiterea accidentului, Vlad Pascu a fugit de la locul accidentului şi a fost găsit în Vama Veche. Anchetatorii au stabilit că se afla sub influenţa drogurilor, printre care cocaină, amfetamină şi metamfetamină.
El a fost arestat și trimis în judecată, în luna octombrie, pentru mai multe infracțiuni. Procurorii l-au acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.
Avocatul părinților victimelor siderat de justificările apărării
Avocatul Adrian Cuculis, care reprezintă una dintre familiile victimelor lui Vlad Pascu, a explicat ce s-a petrecut la termenul de vineri. El s-a arătat șocat de obiecțiile pe care le-au ridicat apărătorii șoferului judecat în cazul expertizei uneia dintre victime. Mai mult, a apreciat și punctul de vedere al INML drept „fantasmagoric”
„Amânarea era cumva previzibilă. În legătură cu ceea ce suntem extraordinar de şocaţi este faptul că, după ce am aşteptat vreme de două, trei luni de zile de la momentul la care s-a dispus expertizarea, INML vine, cel puţin cu privire la Ionescu Cristina, şi dă un răspuns absolut fantasmagoric, respectiv, leziunile traumatice au determinat infirmitatea. Păi cred că lucrul ăsta l-aţi observat cu toţii că au determinat infirmitatea”, a declarat avocatul Cuculis la ieșirea din instanță.
El s-a arătat nemulțumit de obiecțiile ridicate de apărătorii lui Vlad Pascu la rapotul de expertiză. Aceștia au sugerat că infirmitatea cu care a rămas una dintre victime s-ar datora unui medic rezident. Intervenția acestuia, la Spitalul din Mangalia, ar fi provocat starea de invalididate. Cuculis a precizat că va combate acest punct de vedere și va depune propriile obiecții
„Lucrurile devin şi mai şocante în momentul în care citeşti obiecţiunile depuse de către Vlad Pascu. Pentru că se sugerează în aceste obiecţiuni, şi pe care bineînţeles că trebuie să le combatem şi să depunem şi noi altele, la rândul nostru, că infirmitatea ei ar fi fost determinată de către intervenţia unui medic rezident din Spitalul Mangalia, atunci când a fost dusă şi practic s-a efectuat prima intervenţie chirurgicală. O ipoteză absolut halucinantă, repet, pe care în momentul de faţă apărarea lui Vlad Pascu, bineînţeles prin medicul legist, a ridicat-o în faţa instanţei de judecată”, a declarat Adrian Cuculis.
Procesul Vlad Pascu la al doilea judecător
Dosarul lui Vlad Pascu se află la cel de-al doilea judecător, de la instanța din Mangalia. Dosarul a ajuns la magistratul Carmen Claudia Berevoescu care a preluat acest caz la sfârşitul lunii mai. Inițial, dosarul a revenit judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu care, între timp, s-a transferat la Judecătoria Constanţa.
Aceasta a fost contestată încă de la început de părinții victimelor din cauza comportamentului și a atitudinii din timpul ședințelor de judecată. Astfel, la primul termen, ea a intrat în sală mestecând gumă, ceea ce a iritat pe părinții victimelor lui Vlad Pascu. Apoi, a dat impresia că nu știe cine sunt cei doi tineri care au murit în accident. Judecătoarea a cerut buletinului tânărului mort, întrebând dacă este în sală.
Inspecţia Judiciară a inițiat o procedură disciplinară împotriva magistratei, însă Consiliul Superior al Magistraturii a respins cererea de suspendare a acesteia. În cele din urmă CSM i-a aprobat transferul la Judecătoria Constanţa, scoțând-o din dosar.
Mai mult, recent, ea a fost sancţionată cu suspendarea din funcţie pentru o perioadă de trei luni. Decizia CSM nu este definitivă.