Confruntat cu un val de critici din intreaga lume, regizorul israeliano-canadian Simcha Jacobovici, autorul pretinsei descoperiri a "mormantului lui Iisus", se apara afirmand ca nu a dorit decat sa "initieze o dezbatere publica" pe tema osuarelor de la Talpiot.
Acuzat ca a pus la cale o poveste scandaloasa de dragul profitului material, Jacobovici a declarat, intr-un interviu acordat televiziunii canadiene, ca rolul sau ca documentarist este sa puna intrebari, nu sa ofere raspunsuri.
Totodata, Jacobovici a recunoscut ca nu se pricepe la arheologie, la medicina legala si nici macar la statistica pe care o invoca drept argument in sprijinul teoriei sale. El spune insa ca a intervievat specialisti in toate aceste domenii si a prezentat in filmul sau "opiniile lor avizate".
Chiar daca documentarul realizat de Simcha Jacobovici si James Cameron a fost perceput drept un atac la adresa crestinismului, printre cei care au sarit sa demonteze argumentele subrede ale filmului sunt multi savanti atei sau evrei.
Primul dintre acestia este arheologul israelian Amos Kloner, cel care a si descoperit osuarele de la Talpiot. Acesta i-a spus de la bun inceput lui Jacobovici ca inscriptiile de pe osuare nu sunt semnificative, avand in vedere ca Iisus (Yeshua) sau Maria erau numele banale la vremea respectiva.
In acelasi timp, Stephen Pfann, de la Universitatea din Ierusalim, a atras atentia ca nu e sigur ca realizatorii au citit in mod corect inscriptia de pe asa-zisul osuar al lui Iisus a fost citita corect. El spune ca vechea scriere semitica este foarte greu de descifrat si ca, in opinia sa, numele trecut pe osuar ar fi mai degraba Hanun decat Iisus.