Am văzut şi chinezi fericiţi

Asiaticii care lucrează pe şantierul de extindere a mallului din Timişoara trăiesc cu zâmbetul pe buze, încurajaţi de sloganuri pozitive.

Chiar dacă în faţa Ambasadei Chinei la Bucureşti protestează câteva sute dintre conaţionalii lor, muncitorii asiatici din Timişoara nu se plâng de nimic. „Toată lumea munceşte împreună şi toţi se ajută reciproc”, „Pe şantier, fiecare muncitor îşi face treaba din ce în ce mai bine” sunt numai două dintre dezideratele asumate de această comunitate care, din vara anului trecut, s-a stabilit la Iulius Mall. Ideogramele, scrise cu roşu pe alb, înconjoară baraca de şedinţe şi clădirea de dormitoare.

„Având în vedere că în Timişoara era imposibil să găseşti şomeri pe care să-i angajezi, am fost obligaţi să apelăm la muncitori din străinătate. Chinezii sunt oameni harnici şi foarte disciplinaţi”, explică Gheorghe Atudoroaie, directorul general pentru zona de vest al Iulius Group. Asiaticii şi-au negociat o vacanţă, aşa că majoritatea au plecat acasă pentru a intra în anul nou în familie. Doar 150 din cei 300 de muncitori sunt pe şantier, iar restul urmează să ajungă zilele viitoare. „Ne facem poze tot timpul, lângă orice” Riguroşi, extrem de disciplinaţi şi dedicaţi, aşa sunt văzuţi asiaticii de românii care se intersectează cu ei prin mall. „Cei de acasă sunt foarte curioşi să vadă cum e aici. Ne facem poze tot timpul, lângă orice, şi trimitem”, explică ma nagerul general de şantier, Jin Min. Zilele trecute, chinezii au avut timp să se bată cu zăpadă, pentru că temperaturile negative îi ţin departe de schele. Pentru că e frig, îşi umplu timpul cu plimbări, fac cumpărături în bazar sau iau masa la restaurantele chinezeşti din oraş. Când nu joacă ping-pong sau badminton, sună în China, de la telefoanele publice instalate în campus.

În şapte luni de „Lomânia”, bărbaţii cu ochi migdalaţi au învăţat să spună „mulţumesc”, „salut” şi „ceau”. Tânărul Liu Daolin speră să-şi întâl neas că jumătatea aici. „Fetele din Lomânia sunt foarte, foarte frumoase”, spune junele zâmbitor. Ei s-au împrietenit cu românii, iar după orele de program stau cu băieţii la „una mică”. Cel mai mult le place „alcoolul alb”, adică ţuica, pe care o cumpără din supermarketul mallului.

Zhou Dekang, bucătarul de pe şantier, e „fan” al laptelui. „Cu toţii cumpărăm cantităţi industriale de lapte de vacă şi-l bem. E alimentul-sur priză pe care l-am găsit aici, faţă de laptele de soia de-acasă”, povesteşte băr batul.

IAŞI „Măcar de-ar fi toţi muncitorii străini aşa de serioşi” Cei peste 300 de chinezii care lucrează pe şantierul „Palas” din Iaşi au început să se întoarcă la muncă, după ce s-au bucurat alături de familiile lor de Săr bătorile de Iarnă.

Chinezii au plecat în concediu la sfârşitul lunii decembrie 2008 şi se vor întoarce la muncă, în tranşe. „Din 10 februarie, în jur de 35 de chinezi au revenit pe şantier. Din 5 martie, la «Palas» vor lucra circa 130 de asiatici, numărul acestora urmând să crească până în vară, în funcţie de necesarul de personal în şantier”, a precizat Stela Fodor, director executiv al Iulius Grup, dezvoltatorul proiectului „Palas”. Până acum, chinezii veniţi la muncă în Iaşi au referinţe foarte bune. „Ne-am dori ca toţi muncitorii străini veniţi în Iaşi să fie la fel de serioşi ca şi cei de la Palas.

Nu am avut vreo problemă cu ei. Firma din Asia, angajatorul lor, nu ne-a solicitat să-i revocăm vreunui muncitor au to rizaţia de muncă, chinezii se vor întoarce pe şantier cum îşi termină Sărbătorile”, a declarat comisar Sorin Gaiţă, şeful Serviciului pentru Imigrări Iaşi. (Maria Craus)

SOLIDARITATE Sfaturi pentru conaţionalii din faţa ambasadei

Încântaţi că le merge bine, chinezii din Timişoara speră ca şi conaţionalii lor care trăiesc încă în corturi, în faţa ambasadei din Bucureşti, să-şi rezolve problemele. Muncitorii asiatici protestează de mai bine de două săptămâni la Bucureşti. Numărul muncitorilor chinezi din România este, în prezent, de circa 3.000.

O treime dintre aceştia au sesizat misiunea diplomatică de implicarea în litigii de muncă. Dacă ar fi putut, colegii din Timişoara i-ar fi sfătuit de la început cum să-şi găsească de lucru în România, la o firmă onestă. „Mai ales dacă nu au mai lucrat în străinătate, ar fi trebuit să se informeze pe orice căi despre firma care i-a angajat”, este de părere Liu Daolin, un muncitor de 26 de ani. El are completări de bune intenţii pentru conaţionalii săi pe care i-ar apuca dorul de muncă în altă ţară.

„E foarte important să citească atent ce scrie în contractul de angajare. În Build Corp sunt oameni foarte responsabili şi serioşi, dar asta nu înseamnă că sunt la fel şi în alte firme”, punctează managerul general de şantier, Jin Min.

PROTEST. Asiaticii manifestă de două săptămâni în Bucureşti Foto: Anita Vizireanu