“Am deveni o țintă a lui Ponta, a SRI și a DNA. Am fost pus pe un fel de listă neagră.” MĂRTURIA LUI DAN ADAMESCU DE DINCOLO DE MOARTE (IV)
- Daniel Teodoreanu
- 14 februarie 2017, 08:55
Cu doar câteva luni înainte să moară, afaceristul Dan Adamescu şi-a adunat ultimele gânduri pe patul de spital şi a cerut să fie puse la dispoziţia jurnaliştilor, întrucât simţea ca nu o să mai apuce să le prezinte personal opiniei publice.
„Implicarea mea în România Liberă
După căderea comunismului în România, am început să călătoresc mai des în țară și am început să susțin financiar un ziar numit România Liberă, cunoscut pentru puternica independență editorială și promovarea libertății cuvântului și valorilor democratice. România Liberă tocmai îl răsturnase pe Ceaușescu, dar libertatea nou descoperită era încă foarte fragilă. Am dorit să ajut România să devină o democrație autentică. România Liberă a fost printre puținele ziare care au adoptat o poziție editorială favorizând puternic transformarea României într-o economie de piață și integrarea acesteia în instituțiile din vestul Europei, inclusiv NATO și Uniunea Europeană. Acest lucru nu era preconizat la acel moment. România Liberă a fost și încă este respectat pentru jurnalismul său de investigație.
A dezvăluit în mod continuu neregulile comise de politrucii care au comis abuzuri în serviciu pentru folosul personal și a dat în vileag numeroase cazuri de corupție și abuz în serviciu de la căderea regimului totalitar al lui Nicolae Ceaușescu în 1989. Poziționat de centru-dreapta, România Liberă a fost foarte critic la adresa Partidului Social Democrat (PSD), partidul foștilor și actualului Prim Miniștri, succesorul Partidului Comunist. România Liberă a fost foarte critic față de ultimul lider PSD, Prim Ministrul României din mai 2012 până în noiembrie 2015, dl. Victor Ponta... Victor Ponta și PSD s-au răzbunat pentru anii de critică din partea ziarului România Liberă, utilizând puterile din stat pentru a mă lua în vizor pe mine personal și afacerile mele.
Victor Ponta a fost înfuriat de articolele de presă din România Liberă, care l-au criticat dur pentru ignorarea valorilor democratice. A fost pus la zid de România Liberă pentru exercitarea influenței asupra unor părți din sistemul judiciar prin vărul său Robert Cazanciuc, pe care l-a numit Ministrul Justiției în 2013. Victor Ponta m-a acuzat public încă din 2013 în mai multe apariții publice că aș susține partidele de centru-dreapta și în mod specific pe adversarul său direct Traian Băsescu. A făcut declarații publice defăimătoare împotriva mea, insinuând că l-aș fi finanțat în mod ilegal pe Traian Băsescu. S-a folosit de aceste acuzații împotriva mea ca o explicație pentru critica dură pe care a trebuit să o suporte din partea ziarului România Liberă și a considerat toate articolele ziarului drept propagandă împotriva sa. Victor Ponta nu s-a oprit la denigrarea mea publică.
În mod deosebit, șeful Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Rușanu, proaspăt numit în funcție de Victor Ponta, a profitat de o solicitare de despăgubire neîntemeiată a unei companii de stat (care în final s-a dovedit a fi ilegală) pentru a mă îndepărta din funcția de președinte al Astra și a prelua controlul direct asupra companiei. Apoi, ASF a dejucat în mod arbitrar și incorect planurile de redresare propuse de administrator pentru a rezolva subcapitalizarea Astra, chiar și pe cele pe care însăși ASF le aprobase anterior. În această manieră, ASF a împins Astra spre faliment. Ca rezultat al acțiunilor oficialităților României, Astra reprezintă o pierdere completă. În mod suplimentar, statul român a solicitat insolvența ziarului România Liberă. Prin această mișcare, statul român și reprezentanții săi pot lua sub controlul lor ziarul foarte incomod. Victor Ponta a renunțat la putere la sfârșitul lui 2015, dar premiul controlării România Liberă a fost ridicat de alții. Eu sunt sigur că Serviciul de Informații Interne din România, SRI, are un rol foarte important în acest proiect de preluare a controlului asupra ziarului...
În martie 2014 Victor Ponta l-a felicitat pe Dan Radu Rușanu de la ASF pentru decizia de a smulge controlul asupra Astra de la mine și pentru solicitarea insolvenței ziarului România Liberă. De asemenea, el a început să mă acuze în mod public de delapidarea a sute de milioane de euro din companie, o acuzație care nu a fost confirmată niciodată și care este strigător la cer de eronată. Prin această campanie de defăimare a început să-mi distrugă consecvent reputația de om de afaceri onest. A vociferat cu ocazia a numeroase apariții publice între februarie 2014 și mai 2014 pentru ca procurorii din România să mă investighez și să mă pună sub acuzare.
În lunile februarie-mai 2014 am fost părăsit și la nivel personal și la nivel profesional de cunoștințele și prietenii mei. Din ce în ce mai puțini oameni erau dispuși să se întâlnească cu mine. Mi s-a dat de înțeles de oamenii cu surse în cadrul SRI că mi se pregătea ceva rău, dar nu mi s-a spus ce anume exact. Am primit rapoarte că am devenit o țintă a lui Ponta, SRI și DNA și că am fost pus pe un fel de listă neagră.
Am aflat pentru prima dată de acuzațiile în cazul de dare de mită când am fost citat ca suspect de procurorii Volintiru și Tundrea în 22 mai 2014. Interogatoriul și acuzațiile împotriva mea au fost dezvăluite către presă, așa că a trebuit să fac față unui val de camere de filmat și întrebări din partea jurnaliștilor. Am dat o declarație spunând că nu știu nimic despre vreo dare de mită și mi-am declarat nevinovăția. Două zile mai târziu, pe 24 mai 2014, Victor Ponta a făcut următoarea declarație publică la televiziune: „Traian Basescu este unul dintre principalii beneficiari ai sprijinului mediatic al domnului Adamescu. Domnul Adamescu are un ziar care lupta foarte tare impotriva coruptiei - eu cred ca omul care a patronat un sistem de coruptie timp de atatia ani de zile, cu cele mai mari efecte, este tocmai patronul ziarului care vorbeste despre lupta anti-coruptie (…) Sunt convins ca in continuare vom afla de la Parchet o multime de alte lucruri pe aceasta tema”, a arătat Dan Adamescu în scrisoarea redactată cu doar câteva luni înainte să moară.
Dan Adamescu a fost condamnat definitiv în luna mai 2016 la patru ani şi patru luni de închisoare, în dosarul în care a fost acuzat că a intervenit la judecători în dosare de insolvenţă. Alături de el au mai fost condamnaţi şi patru magistraţi la pedepse cuprinse între 3, 4 şi 12 ani. Dan Adamescu le-a dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa pentru două dosare de insolvenţă. Ulterior, Adamescu a depus la 25 octombrie 2016 o cerere de eliberare condiţionată la Judecătoria Sectorului 4, la aproape şase luni de când fusese condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare. Reprezentanţii familiei susţineau că omul de afaceri suferea de 15 boli care s-ar fi agravat din momentul în care acesta a ajuns la închisoare.
Omul de afaceri Dan Adamescu a murit în seara de 23 spre 24 ianuarie, la vârsta de 68 de ani. Adriana Constantinescu, nora milionarului, a anunțat decesul la România TV și a acuzat că pentru moartea lui se fac vinovați judecătorii care nu au acceptat cererea de eliberare condiționată a acestuia. În luna mai a anului trecut, Adamescu a fost condamnat definitiv la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare într-un dosar de corupție privind soluții favorabile în dosare de insolvență, iar pe 20 decembrie 2016, patronul de la ”România liberă” a fost trimis în judecată în dosarul falimentării Astra Asigurări, în care prejudiciul s-ar ridica la 800 de milioane de lei. Numele lui apare și în scandalul Black Cube.
”Se afla intubat, la secția de Terapie Intensivă a unui spital privat. Din informațiile noastre, acesta ar fi contactat un microb din penitenciar care i-ar fi agravat starea medicală, asta după ce i s-au descoperit alte 15-16 afecțiuni”, a explicat reprezentantul legal al celui care până nu demult figura în topul celor mai bogați români.
La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, omul de afaceri Dan Adamescu era internat într-o cameră septică a unui spital privat, iar familia, adică sora acestuia, reclama că nu este lăsată să-l vadă.
Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Jilava, Cristian Micu, declara atunci pentru Evenimentul zilei că Dan Adamescu a fost mutat la o clinică particulară unde a fost supus unei intervenții chirurgicale: ”Cererea familiei de a sta la căpătâiul acestuia a fost respinsă pentru că cele cinci vizite pe care le avea de primit Dan Adamescu au expirat, conform legii. În 19 decembrie am făcut o verificare la spital și deținutul era, pot să spun, amărât. Am stat de vorbă cu dânsul și am discutat despre efectele pe care foamea le poate avea asupra unei persoane. Printre problemele medicale era și cea care privește scăderea în greutate pentru că așa i-au prescris medicii, întrucât avea probleme cu greutatea și a fost operat la un genunchi. I-am explicat care sunt condițiile și că cei din peniteciar respectă legea”.