Alunecările de teren riscă să înghită Mănăstirea Clocociov

Mănăstirea Clocociov din Slatina, ctitorie a voievodului Mihai Viteazu şi unul dintre simbolurile Olteniei, riscă să fie îngropată de sute de tone de pământ.

Tot ceea ce s-a clădit cu trudă în ultima jumătate de mileniu la acest monument de importanţă naţională este ameninţat de alunecarea versanţilor de la Nord-Vest şi Nord-Est de lăcaş. Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DCCPN) Olt a solicitat ajutorul specialiştilor, care au descoperit că de vină pentru alunecări sunt mai multe izvoare subterane existente în acest perimetru.

Potrivit conducerii istituţiei, izvoarele subterane sunt supuse de mai mulţi ani unei presiuni enorme din partea drumului către mănăstire, iar ridicarea pânzei freatice a făcut ca pământul dinspre partea de nord să alunece. „Zidul vechi al mănăstirii, dar şi unele încăperi importante ale complexului monahal ce adăpostesc colecţia de carte veche şi chiliile au de suferit după ce apa s-a infiltrat deja în pereţi“, a declarat inspectorul Gheorghe Iorga, din cadrul DCCPN Olt. Instituţia a cerut sprijinul Consiliului Judeţean şi al Primăriei Slatina pentru a rezolva problema, iar CJ Olt a alocat un buget de 200.000 de lei pentru lucrări. Rugăciuni pentru salvarea mănăstirii

Lucrările urgente acum sunt captarea izvoarelor existente de sub malul pe cale să se prăbuşească peste mănăstire, apoi întărirea versantului dinspre calea de acces către mănăstire. „Ne rugăm la bunul Dumnezeu ca aceia care pot decide şi ne pot ajuta să înţeleagă situaţia gravă în care a ajuns mănăstirea. Deja avem promisiuni de la oameni cu stare care frecventează mănăstirea că ne vor ajuta cu bani, dar aici e nevoie şi de sprijinul autorităţilor“, a spus maica Irina, stareţa Mănăstirii Clocociov, unde îşi duc traiul 40 de măicuţe.

„Aşa cum ştiu (autorităţile - n.r.) să dea bani pentru tot felul de lucrări care poate nu-şi au rostul, măcar pentru un asemenea loc căutat de mii de oameni ar trebui să se dea o atenţie specială. Ne sfidează pe toţi dacă nu fac ceva pentru mănăstirea asta“, crede şi o enoriaşă, Iulia Nemeş. CTITORIE

O jumătate de mileniu de istorie

Mănăstirea Clocociov este ctitorie a voievodului Mihai Viteazul şi datează din anul 1595. Prima atestare documentară provine din timpul lui Neagoe Basarab, în anii 1512-1521. Biserică din lemn la început, aceasta a fost distrusă într-un incendiu. În Primul Război Mondial, mănăstirea a fost devastată şi părăsită, apoi redeschisă în 1927. Până în anul 1942 a fost locuită numai de călugări, după care, de maici. Pictura a fost realizată în frescă în anul 1645, fiind restaurată între 1981-1985. În anul 1982, aici au fost amenajate un muzeu şi un depozit de carte veche românească.