ALTERNATIVA LA APA PLATĂ. Filtrele de la robinet care elimină plumbul şi aluminiul din apă

Dacă v-aţi săturat să căraţi apă îmbuteliată, există varianta filtrelor care înlătură impurităţile, la costuri decente.

Pe piaţa din România au pătruns numeroase opţiuni de refiltrare a apei care pot transforma clasica apă de la robinet în apă plată. Înainte de a vă avânta să cumpăraţi astfel de filtru trebuie să ştiţi la ce să vă aşteptaţi, inclusiv în ceea ce priveşte costurile. Intoxicaţii cu fier, cupru, aluminiu de la instalaţii vechi "Inconvenientele apei de la robinet, cel puţin în Bucureşti, sunt instalaţiile vechi. Unele sunt făcute din materiale necorespunzătoare şi cedează, iar în apă pot ajunge reziduri de plumb, fier, cupru sau aluminiu", explică nutriţionistul Corina Zugravu.

Dacă se acumulează în cantităţi mari, pot cauza intoxicaţii. "Intoxicaţiile cu zinc, aliminiu sau cupru pot duce la afecţiuni ale pielii, ale oaselor şi ne pot afecta chiar şi vederea", afirmă Ştefan Ionuţ, specialist în nutriţie.

Mai mult, expunerea îndelungată la clor poate avea consecinţe grave, compuşii clorici având efect cancerigen. Mecanismele suplimentare de filtrare, care pot fi cumpărate şi montate cu uşurinţă la robinetul din bucătărie, pot filtra rezidurile de plumb, cupru sau aluminiu, dar şi micile impurităţi de la ţevi. Medicii recomandă folosirea filtrelor în special pentru persoanele care au probleme de sănătate, dar nu numai. Pentru cine sunt recomandate "Persoanele cu risc, precum gravidele, copiii şi bolnavii cronici - cei care suferă de diabet, bolnavii de cancer, cei cu afecţiuni pulmonare sau boli hepatice - sunt mult mai sensibili. Ar fi util să aibă astfel de filtre pentru a se proteja mai mult, ei având un risc mai mare de a fi afectaţi", explică medicul nutriţionist Ştefan Ionuţ. 500 de lei costă un filtru fără osmoză care se pune lângă baterie. Cele mai sofisticate se pun sub chiuvetă şi ajung până la 15.000 de lei PRACTIC Cât costă filtrele şi cum se întreţin Filtrele de apă pot fi cumpărate de la firme de distribuţie care, de cele mai multe ori, le aduc acasă în mai puţin de 48 de ore de la efectuarea comenzii. Un filtru costă între 140 de lei şi 15.000 de lei, în funcţie de model. Cele mai accesibile sunt cele care funcţionează combinând filtrarea cu carbon activ şi cea mecanică (între 430 de lei şi 700 de lei).

Cele mai costisitoare filtre sunt cele care folosesc osmoza inversă, care presupune o filtrare mai fină a apei, folosind presiunea. Acestea pornesc de la 750 de lei şi ajung până la 15.700 de lei. Îndiferent de tipul de filtrare pentru care optaţi trebuie să aveţi în vedere şi cheltuielile suplimentare. După o anumită perioadă, membranele de filtrare se uzează şi trebuie înlocuite (cele cu osmoză la 2-3 ani, restul la şase luni, costurile variază între 50 şi 260 de lei). Dacă am face o comparaţie între sistemele de filtrare şi apa îmbuteliată, în ceea ce priveşte costurile într-un an, acestea ar fi mai mici cu 400-500 de lei dacă aţi merge pe varianta filtru de 500 de lei, la care se schimbă membranele de filtrare la şase luni (200 de lei). COST. Un filtru simplu, care se pune pe chiuvetă, este 450 de lei Ce găsiţi pe piaţă

Cele mai accesibile sisteme de filtrare sunt:

  • Filtru Countertop 1 [AWF-CT-1H], de la DarAqua, la 142 lei
  • Filtrul M3 Multistadic de la PureAquaFilter, 430 de lei,
  • AQ-4000 de la Aqua Sana, 450 de lei
  • Filtru Star-RO5, cu osmoză inversă , de la Star Aqua, 744 lei
  • AW7, bioceramic, filtru cu osmoză inversă, de la Aqua Welt, la 836 lei

Mai scumpe sunt modelele:

  • AQ-4500 de la Aqua Sana, 712 lei-
  • AW7-P, bioceramic, filtru cu osmoză inversă, de la Aqua Welt, 1.128lei
  • Filtru Star-RO8-UVP cu osmoză inversă , de la Star Aqua, 1.570lei
  • Sistemul de filtrare RO8 cu lampă UV, cu osmoză inversă, de la DarAqua, 1.699 lei

Citiţi și:

  • Cele mai bune şi cele mai rele ape minerale din comerţ
  • Câtă apă cumpără românii care nu beau apă de la robinet și de la fântână
  • Apa îmbuteliată, pericol pentru nou-născuţi? VEZI ce cantitate de nitraţi conţine o sticlă de apă minerală