Franța, țepuită de câțiva vasluieni. Tunul se ridică la aproape două milioane de euro. Cum funcționa schema
- Cristian Istrate
- 16 aprilie 2019, 19:04
Țeapă cu alocații și ajutoare sociale. Câțiva vasluieni au reușit să dea statului francez un tun de 1.7 milioane de euro. Este vorba despre 16 persoane din orașul vasluian Murgeni. Aceștia au încasat banii, în baza unor documente false, de alocații sociale pentru creșterea copiilor și de ajutoare pentru femeile însărcinate. La solicitarea autorităților franceze, polițiștii și procurorii de crimă organizată din Vaslui au reușit să prindă doi bărbați și două femei, în timp ce alte trei persoane au fost arestate ori reținute în urma unor descinderi în Franța și Anglia.
Marți, polițiștii și jandarmii au descins în 16 locuințe din județul Vaslui. Au fost verificate locuințele persoanelor bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat care a acționat pe teritoriul Franței acum trei ani.
Autoritățile judiciare franceze au solicitat procurorilor DIICOT să declanșeze cele 16 percheziții în Vaslui, aceasta fiind, potrivit organelor de cercetare penală, o a doua fază a anchetei. În urma descinderilor, au fost găsite patru din cele 13 persoane căutate. Acestea au fost conduse la audieri la sediul poliției din Murgeni, informează Libertatea.
„În cazul de față, noi executăm un ordin de anchetă emis de autoritățile judiciare franceze. De altfel, acestea vor dispune dacă se impune luarea unei măsuri preventive, solicitare ce va fi comunicată direct Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași.”, a declarat șeful Biroului Teritorial Vaslui al DIICOT, Irina Perjoiu.
Pe lângă prindereacelor patru persoane în Vaslui, alte trei au fost arestate în Franța și Anglia.
În urma cercetărilor efectuate în acest caz, s-a stabilit că tunul a fost dat în Franţa în 2016, „prin crearea unui mecanism infracţional, cu scopul fraudării bugetului de stat, prin constituirea unor dosare pe baza unor acte medicale false”.
Prin intermediul documentelor false, cei 16 vasluieni au încasat ilegal drepturi bănești de la Casa de Alocaţii Familiale şi de la Casa de Asigurări Sociale ale statului francez, în valoare totală de 1,7 milioane de euro.
Din câte se pare, membrii grupului infracțional întocmeau dosare pe numele unor persoane fictive sau ale unor femei care nu aveau copii, iar apoi solicitau ajutoare sociale, respectiv alocații, statului francez.