Alo, Steaua, ai legatura!

Partida pe care "ros-albastrii" o disputa asta-seara, la Sevilla, este prima, dupa foarte multi ani, care va fi transmisa doar la radio.

Meciul FC Sevilla - Steaua, programat asta-seara, de la ora 21.45, in mansa secunda a „16”-imilor de finala ale Cupei UEFA (in tur, 0-2), va fi unul cu totul neobisnuit, dintr-un anumit punct de vedere. Pentru prima oara dupa foarte multi ani, o partida disputata de „ros-albastri” in cupele europene nu va putea fi urmarita la televizor.

Din cauza unui conflict intre FC Sevilla si postul spaniol Antena 3, care detine si drepturile TV asupra intalnirilor din Cupa UEFA ale gruparii andaluze, jocul nu va fi transmis pe micile ecrane. O singura consolare poate fi invocata pentru milioanele de stelisti care ar fi dorit sa-si urmareasca la lucru favoritii: soarta calificarii in „optimi” e aproape compromisa dupa ce, saptamana trecuta, echipa lui Cosmin Olaroiu a pierdut meciul-tur.

Crainicul Catalin Carnu n-are emotii

Netelevizarea jocului de la Sevilla, care a generat o situatie similara cu cele de dinainte de ‘89 (cand autoritatile comuniste renuntau la transmiterea meciurilor pentru a nu plati valuta), aduce din nou in prim-plan radioul. Postul national Romania Actualitati s-a pregatit deja pentru o provocare careia aproape ca-i pierduse gustul si urmeaza sa transmita in direct, asta-seara, vreme de peste trei ore, partidele Dinamo-Benfica (care incepe la 20.45) si FC Sevilla-Steaua (21.45).

Crainicul partidei, Catalin Carnu, era ieri la pranz pe aeroportul din Sevilla, unde astepta, alaturi de ceilalti ziaristi romani, avionul cu echipa Steaua. „N-am nicio emotie, chiar daca imi dau seama ca audienta acestui joc va fi cu mult mai mare decat de obicei. Probabil ca, daca in tur ar fi fost 0-0, altfel as fi trait meciul”, spune Carnu, care transmite partide de fotbal la Radio Romania din ‘98.

„La un singur joc am mai fost in postura asta. Prin 2000, in Cupa UEFA, am mers in Armenia si am transmis meciul Mika Astarak - Rapid, castigat de gazde cu 1-0. Antrenorul giulestenilor era Iordanescu. Fusese cutremur in Armenia, iar stadionul era, practic, dezafectat. M-am urcat pe copertina, printre daramaturi, si am transmis meciul la telefon de acolo, pentru ca era singurul loc unde prindeam retea de la turci. Eram complet izolati, se lua greu legatura cu noi. La un moment dat, m-a sunat Copos, sa ma intrebe cat e scorul”, a rememorat Carnu.

Secvente de la meci vor fi transmise si de Leo Badea, reporterul Pro TV prezent pe stadion, la postul de radio InfoPro. Comentariul lui Leo Badea va fi preluat si pe site-urile de internet www.protv.ro, www.tvsport.ro si www.infopro.ro.

Experiment

FC Sevilla, cu rezervele

Steaua a aterizat ieri pe aeroportul din Sevilla putin dupa ora 12.00, cu cateva minute intarziere fata de ora anuntata. Ca de obicei, stelistii n-au bagat pe nimeni in seama si s-au urcat direct in autocarul care i-a transportat la hotelul „Barcelo Renacimiento”, un stabiliment de cinci stele.

Kanoute si Chevanton, out!

Desi, la meciul-tur, oficialii andaluzi au cerut ca pe autocarul care le-a fost pus la dispozitie sa nu fie verde, culoarea echipamentului purtat de rivala de moarte Betis, stelistii au fost transportati cu un autocar vopsit in culorile rosu si alb, identice cu ale rivalilor de la Dinamo! Capitala Andaluziei i-a primit pe romani cu cer senin si o temperatura de 20 de grade Celsius.

Stelistii au aflat vesti bune la putin timp dupa aterizarea in Spania. FC Sevilla a efectuat de dimineata antrenamentul oficial, iar antrenorul Juande Ramos a stabilit lotul. In afara accidentatilor Javi Navarro si Adriano, tehnicianul a decis sa-i menajeze pentru acest meci pe Sales, Duda, dar, mai ales, pe starurile Chevanton si Kanoute.

In schimb, in lot a fost inclus necunoscutul Diego Capel, promovat de la echipa secunda. La ultimul antrenament, sustinut la baza din zona Utrera, Juande Ramos a exersat cu elevii sai faza ofensiva, punandu-i sa combine printre sapte jaloane, reprezentandu-i, probabil, pe cei patru fundasi si trei mijlocasi pe care-i va folosi Olaroiu.

Mirel Radoi, fundas central?

Cosmin Olaroiu, antrenorul stelistilor, se gandeste sa inceapa meciul cu Mirel Radoi pe postul de fundas central. Radoi poate reveni pe linia de fund, dupa mult timp, pentru ca  Sorin Ghionea e suspendat, iar Eugen Baciu nu reprezinta o garantie. Si pentru postul de portar este posibila o surpriza. Exista sanse bune ca intre buturi sa apara, in premiera, brazilianul Andrey.

IN INTIMITATEA CLUBULUI

Cupa UEFA si biroul presedintelui Jose Maria del Nido

Steaua a fost anul trecut la un minut distanta de finala Cupei UEFA, irosind sansa de a vedea de-aproape al doilea trofeu european intercluburi ca importanta. Stadionul „Ramon Sanchez Pizjuan” pare, de-afara, o fortareata inexpugnabila. Teresa, o tanara spaniola angajata la Sevilla FC TV, statie care emite de doar doua luni, a fost insa ghidul nostru si ne-a condus in biroul presedintelui Jose Maria del Nido. Teresa a indicat si un pronostic: 3-0 pentru FC Sevilla.

Dupa ce usa s-a deschis, in fata ni s-a dezvaluit un birou drapat in culorile clubului. Pe masa presedintelui troneaza Cupa UEFA, Supercupa Europei si trofeul acordat de forul european celei mai bune echipe din anul 2006. Pe o masuta alaturata stau copiile acestor trofee, care vor ramane definitiv in posesia clubului.

Imediat dupa usa, un tablou in ulei il infatiseaza pe Ramon Sanchez Pizjuan, fost presedinte al clubului in anii ‘40, cand FC Sevilla a obtinut primul si, pana acum, singurul titlu de campioana (1946). Ramon Sanchez Pizjuan a fost cel care a decis construirea unui nou stadion si a condus echipa de proiectanti, dar a murit inainte sa-si vada lucrarea dusa la bun sfarsit. Arena a fost inaugurata in 1958 si poarta de atunci numele lui. 

Pe holurile din interiorul stadionului sunt poze cu echipele din aproape toate perioadele si cu jucatorii emblematici. Nimeni nu-si mai aduce aminte insa de Ilie Dumitrescu, singurul roman care a bifat 13 meciuri si un gol pentru FC Sevilla, in 1995.

Rivalitatea cu Betis

FC Sevilla s-a infiintat in 1905, iar Betis in 1914. De-atunci a inceput ceea ce localnicii numesc cea mai mare rivalitate sportiva din Spania. Ura dintre conducatorii cluburilor este comparabila cu cea dintre fani.

Cei de la Betis comercializeaza in magazinul lor oficial un fular pe care este desenat un fan urinand pe stema rivalilor de la FC! Pe 8 octombrie 1915 s-a jucat meciul FC Sevilla - Betis, scor 4-3, primul episod al razboiului care cutremura de doua ori pe an capitala Andaluziei.

Tricoul celor de la FC Sevilla a fost imbracat, de-a lungul anilor, de fotbalisti faimosi: argentinienii Maradona si Simeone, brazilianul Bebeto, chilianul Zamorano, austriacul Polster, rusul Dasaev si croatul Suker. Dar Alhaji Momodo Nije, un fotbalist din Gambia care a jucat in anii ‘70 la FC Sevilla, i-a depasit pe toti in ceea ce priveste populariatea in randul fanilor.

Casele de bilete au fost ieri asaltate de fani, dar nu s-au format cozi mai mari de 20 de persoane. Ghiseul special destinat suporterilor romani din Spania, cu care s-a laudat Valeriu Argaseala, directorul executiv al Stelei, este o necunoscuta pentru cei de la club. „Stadionul o sa fie plin cu fanii nostri”, a spus un organizator. Tichetele costa intre 15 si 70 de euro, abonatii avand reduceri substantiale.